Rôzne

Detva sa cez slávnosti chce zaskvieť v plnej kráse: Nevšedná výzva ľuďom na skrášlenie príbytkov!

Organizátori jubilejného 50. ročníka Folklórnych slávnosti pod Poľanou prišli so zaujímavou výzvou. Chcú totiž, aby sa Detva zaskvela v plnej kráse. Ľudí prosia o výzdobu ich príbytkov, ale pozornosť smerujú aj na obchody. A rovno aj radia, ako na vec...

Ilustračný obrázok k článku Detva sa cez slávnosti chce zaskvieť v plnej kráse: Nevšedná výzva ľuďom na skrášlenie príbytkov!
Zdroj: TASR

Na tento obľúbený festival prichádza každoročne približne 50 000 návštev­níkov, takže zabezpečiť takéto podujatie je nesmierne náročné. „Do organizácie je zapojených približne 200 ľudí, na poriadok budú dohliadať aj policajti,“ povedala hovorkyňa Detvy, Zuzana Juhaniaková.

Skrášlenie príbytkov

Podľa jej ďalších slov, organizátori očakávajú aj počas tohto roka približne 50 000 návštevníkov Folklórnych slávností, ale boli by radi, kebyže príde fanúšikov aj viac, keďže je to jubilejný 50. ročník. „Na jubilejnom 50. ročníku slávností by sa Detva mala zaskvieť v plnej kráse. Radnica prosí obyvateľov Detvy, aby si skrášlili svoje príbytky a ozdobili ich výšivkami, tkaninami, krojovanými bábikami, kvetmi, zeleňou a rôznymi tradičnými predmetmi. Veľmi vítaná je aj výzdoba priestorov prevádzok obchodu a služieb, kde sa budú pohybovať návštevníci. Veríme, že túto výzvu podporíte. Ukážme svetu potenciál a krásu tradícií nielen na javisku, ale aj vo dvoroch a za stolmi domácich hostiteľov,“ vyzýva detvianska radnica ľudí žijúcich v tomto podpolianskom mes­te.

Výstavba R2

A načo všetko treba byť pripravený? „Organizátori upozorňujú návštevníkov, že v úseku od Zvolena po Kriváň prebieha výstavba rýchlostnej cesty R2 a z toho dôvodu sa na niektorých úsekoch môžu vyskytnúť obmedzenia premávky. Z dôvodu predchádzania vytváraniu kolón v samotnom meste Detva organizátor žiada návštevníkov, aby prichádzali na programy s dostatočným predstihom,“ uviedla hovorkyňa podpolianskeho mes­ta.

Podľa Juhaniakovej slov, do zabezpečovania celého priebehu Folklórnych slávností sú zapojené vo vzájomnej prepojenosti policajné zložky štátnej a mestskej polície, zdravotnícka a protipožiarna služba pre mediálnu a inú techniku a vybavenie, a aj strážna služba.

Parkovanie a stanovanie

Informácia, ktorá vás bude istotne zaujímať najviac, je parkovanie. „Organizátori zabezpečujú parkovanie v cene 2 euro deň/vozidlo. Parkoviská sú vytvorené na priľahlých trávnatých plochách v okolí amfiteátra v starej časti mesta – Amfiteáter. Parkovanie je otvorené od piatku 10. júla od 9:00 hod. do konca festivalu, teda do večera 12. júla 2015. Pri parkovaní vozidiel budú účastníkov usmerňovať členovia parkovacej služby v troch parkovacích sektoroch pre verejnosť,“ priblížila Zuzana Juhaniaková.

Ďalšou zaujímavou informáciou je tá, že oficiálny stanový tábor v okolí amfiteátra nenájdete. „Oficiálny stanový tábor nie je zriadený. Účastníci, ktorí chcú letné noci stráviť stanovaním, tak môžu urobiť na vlastnú zodpovednosť,“ doplnila hovorkyňa Detvy.

Slávnosti pripravuje približne 200 ľudí

Do organizácie 50. ročníka FSP je zapojených približne 200 osôb. Programovú časť vedie programová rada s 22 ľuďmi v spolupráci s ďalšími približne 60 tvorcami programov. „V programoch vystúpi viac ako 1800 účinkujúcich. V stravovacom areáli návštevníkov nakŕmi približne 50 predajcov. Na Jarmoku tradičných ľudových remesiel predstaví svoju šikovnosť, umenie a výrobky 41 remeselníkov. Na podujatie príde takmer stovka pracovníkov médií,“ priblížila hovorkyňa. Kompletný program nájdete TU.

A aby sme neostali nič dlžní. Prvé sprievodné podujatie k slávnostiam sa začne už v stredu 8. júla o 15:00 hod. v Podpolianskom múzeu. Programy na prírodnom amfiteátri začnú v piatok 10. júla slávnostným otvorením o 19:45 hod – vlastnou zvučkou FSP od Svetozára Stračinu.

Čítajte tiež:

Jubilejné Folklórne slávnosti pod Poľanou sa už blížia: Na úvod je pripravená veľkolepá svadba!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM