Stanislav Černák Správy

Detvania kvôli stavbe rozbehli petíciu: Rozostavaná budova chátra už 17 rokov!

Detvania rozbehli v týchto dňoch petíciu za dostavbu rozostavanej budovy okresného úradu, ktorá v meste chátra a štát na nej preinvestoval nemalé financie. V čom je problém?

Ilustračný obrázok k článku Detvania kvôli stavbe rozbehli petíciu: Rozostavaná budova chátra už 17 rokov!
Foto: Slávka Kellová

Budovu začali stavať ešte v roku 1997 ako administratívne sídlo nového okresu, ktorý vznikol reformou v roku 1996. Podľa predsedu petičného výboru Jozefa Pavlova dlhých 17 rokov je však stavba zakonzervovaná a chátra.

Objekt chátra

„Objekt mal byť dokončený v roku 1999, ale práce boli na stavbe prerušené a stavba následne zakonzervovaná. Vplyvom počasia, klimatických a biologických faktorov objekt postupne chátra, pustne, zarastá a celý priestor vstupu do mesta esteticky znehodnocuje,“ hovorí Pavlov.

Ako pokračuje, štát na nej preinvestoval asi 66 miliónov slovenských korún. „V roku 2010 primátor Detvy Ján Šufliarský deklaroval zámer budovu dostavať, ak ju mesto dostane za symbolickú cenu. Odhadoval vtedy dostavbu na 1,6 milióna eur plus náklady na vysporiadanie pozemkov vo výške 332 000 eur,“ vysvetľuje predseda petičného výboru.

Nevysporiadané pozemky

„Ministerstvo vnútra neuvažuje o dostavbe budovy z finančných dôvodov. Mestu ju však nechce previesť za symbolickú cenu. Za odkúpenie do majetku mesta Detva požaduje 1,39 milióna eur, čo zamedzuje akékoľvek riešenie tohto problému. Pritom štátne organizácie o budovu nemali záujem a ani súkromný sektor. Problémom sú aj nevysporiadané pozemky. Preto sa snažíme vzbudiť záujem kompetentných a zvýšiť verejný záujem o problém nedostavanej a chátrajúcej budovy. V najbližších dňoch sa chceme stretnúť s primátorom, mestskými a krajskými poslancami, predsedom Banskobystrického samosprávneho kraja i ministrom vnútra a hľadať u nich podporu pre cieľ našej občianskej iniciatívy,“ dodáva Pavlov.

Petičné hárky už od začiatku júna distribuujú po meste. Umiestnili ich v prevádzkach viacerých frekventovaných služieb. Počas nasledujúcich dní a týždňov chcú zbierať podpisy aj priamo v uliciach Detvy a využiť koncentráciu ľudí na kultúrnych podujatiach počas leta.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM