Stanislav Černák Rôzne

Detvianske strojárne a ich boj s krízou: Prepustených zamestnancov prijímajú späť

Najväčšia strojárska firma v regióne Podpoľania sa aj napriek pretrvávajúcej kríze pozviechala a prijíma naspäť ľudí, ktorých predtým prepustili.

Ilustračný obrázok k článku Detvianske strojárne a ich boj s krízou: Prepustených zamestnancov prijímajú späť
Zdroj: TASR

Počet zamestnancov PPS Group Detva sa znížil počas uplynulých 20. rokov z asi 2200 na tri stovky. Spoločnosť s bohatou históriou sa ale dokázala pozviechať a dnes aj napriek pretrvavajúcej kríze ľudí priberá.

Firma najmä v uplynulých troch rokoch bola nútená reagovať na požiadavky svojich odberateľov a pri nedostatku objednávok upravovala aj počty zamestnancov, vždy sa ale podarilo nájsť partnerov, ktorí jej pri svojich výrobných požiadavkách opätovne navŕšili zamestnanosť.

Prepustených prijímajú naspäť

Napríklad v závere minulého roka bola spoločnosť nútená prepustiť až 180 kmeňových zamestnancov. Dôvodom bolo radikálne zníženie objednávok od rozhodujúceho odberateľa. Už začiatkom tohto roka začali byť prognózy vývoja optimistickejšie a PPS začala prepustených zamestnancov prijímať späť.

Už začiatkom februára firma ohlásila prijatie 20 zamestnancov a v jarných mesiacoch sa predpokladá prijatie ďalších 70 až 80 ľudí! Aktuálne ich zamestnáva viac ako 1000.

Veľké zmeny

V roku 2003 sa spoločnosť PPS Detva Holding a.s. dostala do konkurzu a počet zamestnancov sa prepadol na minimum. Majiteľom sa následne stala skupina privátnych švajčiarskych, slovenských a českých investorov spolu so slovenskou investičnou skupinou SITNO HOLDING, a.s. Od roku 2003 podnik funguje ako PPS Group a.s. Hlavnou činnosťou je výroba veľkorozmerných zváraných konštrukcií pre banské a stavebné stroje. Viac ako 90 percentnpro­dukcie tvorí export do Škandinávie, Nemecka, Francúzska a Rakúska.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM