Stanislav Černák Kultúra

DJGT chystá premiéru novej hry: Humorne a vzrušujúco podaná hra má zaujať najmä tínedžerov

Zvolenské divadlo prichádza so zaujímavým nápadom. Premiéra novej hry je určená najmä pre tínedžerského diváka. Touto hrou chcú vo zvolenskom divadle nadchnúť mladého diváka pre divadlo ako také.

Ilustračný obrázok k článku DJGT chystá premiéru novej hry: Humorne a vzrušujúco podaná hra má zaujať najmä tínedžerov

S prvou lastovičkou v slovenskom profesionálnom divadle, ktorá si chce predstaveniami vychovávať vlastného, tínedžerského diváka, vstupuje do novej sezóny zvolenské Divadlo J.G. Tajovského (DJGT). Na piatok 17. októbra pripravuje premiéru hry Uršule Ferenčukovej s názvom Divadlo v kocke: Kam sme sa to dostali?

„Inscenácia ponúka netradičný pohľad na dejiny divadla, ktoré ožívajú v pútavej detektívnej zápletke a odhaľujú v dejinách to humorné a vzrušujúce, vďaka čomu je divadlo i v treťom tisícročí stále živým umením,“ uviedla na tlačovej konferencii k premiére autorka. Dvojzmysel v názve predstavenia je pri tom nielen poukázaním na nie príliš vľúdne miesto súčasného divadla na výslní, ale aj ponáškou na aktuálny život v spoločnosti.

Vďaka edukačným prvkom je inscenácia výrazne prínosná pre tínedžerov, žiakov i študentov, ktorých si chce divadlo takto vychovávať, no vítaní sú aj všetci záujemcovia o neobvyklý pohľad na divadlo. „Cieľom je nielen odhaliť hĺbku divadelnej histórie, ale aj nadchnúť diváka pre divadelné umenie ako také,“ uviedol režisér predstavenia Richard Sanitra.

Okrem autorky a režiséra sa na výslednom tvare hry podieľali aj dramaturg Ján Chalupka a autor scény Peter Petrinec. Účinkujú herci DJGT Barbora Špániková, Svetlana Sarvašová, Ján Marcinek, Dominika Výrostek Misárová, Daniel Výrostek a Vladimír Rohoň.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM