Jozef Sliacky Rôzne

Dnes je Mitra

„Ešte v rokoch 1862 - 66 načítali úrady v Detve 10 000 oviec,“ uvádza vo svojej monografii o Detve Karol Anton Medvecký.

Ktovie, koľko oviec sa cez tohtoročné leto páslo na stráňach Poľany? Ale asi ich nebolo toľko, ako spomína Medvecký vo svojej monografii, ktorá vyšla v roku 1905. V tom čase len v košiaroch na detvianskych svahoch legendárnej hory chovali na salašoch 9 548 kusov.

Ovčiarstvo však má aj dnes vo zvolenskom regióne svojich pokračovateľov. A to aj v blízkom okolí Zvolena. Vyhľadávané sú napríklad bryndza a ovčie syry zo salašov na Kráľovej alebo v chotári Sliača. Naša fotografia je zo Zolnej, ktorá je administratívnou súčasťou mesta Zvolen.

Práve dnes je ten deň, keď bačovia a majitelia ovčích čried hodnotia ovčiarsky rok. Tak tomu bolo aj v minulosti, keď to býval významný deň v ľudovom zvykoslovnom kalendári. Spomínaný Karol Anton Medvecký vo svojej monografii píše: „Na Mitra (sv. Demetera) bačovia a valasi mitrujú, t. j. skladajú počty. V ten deň zarežú ovčičku, gazda povypláca baču a valachov, uctí ich, hostia sa a veselia. Hovorí sa, že pred komasáciou bačovia a valasi nesúc geletky syra, oštiepky, mrváne (pletence) na kostolnú oferu hajdúchmi chodievali (hajduchujúc) okolo oltára. No zato ovčiarska ofera na Mitra býva aj veľazaujímavým a typickým divadlom pre cudzinca, ktorý by zaiste už aj z ohľadu tohoto neobanoval, že do detvianskeho kostola zavítal.“

Nuž, preč sú tie časy, keď sme májovú bryndzu dostali naozaj v máji a nie trebárs na Vianoce. Napriek tomu by sme ovčiarstvo ako významné poľnohospodárske odvetvie mali zveľaďovať. Nie len pre jeho hospodársky význam, ale aj z hľadiska estetického utvárania krajiny – nášho životného prostredia. A možno i pre ten kúsok romantiky, ktorý je s chovom oviec na horských salašoch spojený.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM