Jakub Forgács Správy

Všetko o sviatku MDŽ: Od červených karafiátov až po reakciu Google

Dátum 8.3. by mal mať v kalendári poznačený každý muž. Tento rok by naň však nemusel zabudnúť takmer nikto. Známy internetový vyhľadávač upravil svoje logo na tváre žien rôznych národností a veku. Potešte dnes ženy vo svojom okolí a kúpte im nejakú kyticu alebo bonboniéru.

Ilustračný obrázok k článku Všetko o sviatku MDŽ: Od červených karafiátov až po reakciu Google
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Ako vznikol MDŽ

História MDŽ sa traduje až do začiatkov 20. storočia, kedy v USA demonštrovali krajčírky proti diskriminácii žien v práci. Okrem iného bojovali aj za lepšie pracovné podmienky, volebné právo a proti detskej práci. V roku 1908 bola vyhlásená posledná februárová nedeľa za Národný deň žien.

O dva roky neskôr začal tento sviatok získavať medzinárodný rozmer. Zaslúžila sa o to nemecká politička Klara Zetkin na Medzinárodnej ženskej konferencii v Kodani. MDŽ sa stal prvýkrát sviatkom v roku 1910. Rok 1975 označila OSN za Medzinárodný rok žien a v tomto roku bol 8.3. ustanove­ný MDŽ.

MDŽ ako nástroj politickej propagandy

Dnes tento sviatok oslavuje už 103. výročie, no mnohí ho stále považujú za socialistický prežitok. Vedúci zvykli počas MDŽ rozdávať pracovníčkam červené karafiáty a podnik im pripravil kultúrne podujatia. Cieľom bolo vzdanie úcty a vďaky socialistickej žene – pracovníčke a občianke. Tento sviatok však mali radi aj muži. S radosťou si pripili na svoje ženy.

Od roku 1948 podporoval MDŽ aj režim v povojnovom Československu. Už od začiatku bol braný ako nástroj politickej propagandy. Po očistení od koreňov v kapitalistickom USA sa stal symbolom boja žien za mier, proti kapitalizmu.

Celorepublikový charakter nadobudol tento sviatok v roku 1974 na zjazde Československého zväzu žien. Hoci riadiace funkcie ženy obsadzovať nemohli, predstavoval zrovnoprávnenie žien v spoločnosti – vymoženosť socializmu. Oslavy MDŽ sa stali každoročne propagandistickým rituálom, ktorým si strany upevňovali svoju moc a ideológiu.

Súčasný pohľad na MDŽ

Nálepku politickej propagandy nestratilo MDŽ ani po zmene režimu. Potvrdila to etnologička a aktivistka za rodovú rovnosť Kamila Beňová z UMB. Stretáva sa s názorom, že tento sviatok si nezaslúži pripomínanie a pravým sviatkom žien je Deň Matiek. Je to spôsobené nedostatkom informácii o tomto sviatku.

Aj v súčasnosti upozorňujú rôzne feministické organizácie na zneužívanie MDŽ rôznymi politickými stranami. Takto totiž živia jeho socialistickú a nie príliš populárnu podobu, čo vzbudzuje dojem jeho nepotrebnosti.

Hoci OSN a iné zahraničné organizácie každoročne organizujú množstvo aktivít v súvislosti s OSN, slovenská verejnosť ich ignoruje. Prenikajú k nám len veľmi pozvoľna, čo je podľa Beňovej škoda.

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM