Rôzne

Dni mesta pritiahli do Zvolena davy ľudí: Fujaráši a Vidiek zabavili plné námestie. FOTO

Uplynulý víkend patril vo Zvolene veľkolepému podujatiu Dni mesta. Zvolenské námestie bolo od piatku plné baviacich sa ľudí.

Ilustračný obrázok k článku Dni mesta pritiahli do Zvolena davy ľudí: Fujaráši a Vidiek zabavili plné námestie. FOTO
Zdroj: Dnes24.sk

Ako nás informovala referentka pre styk s verejnosťou Eva Ježovičová, oslavy začali už v piatok programom na hlavnom pódiu.

Spájanie, prelínanie, porozumenie

Súčasťou piatkového aj sobotňajšieho programu bol tretí ročník festivalu Duša fujary. „Otvorila ho primátorka mesta Zvolen Lenka Balkovičová spolu s indonézskym veľvyslancom na Slovensku Djumantoro Purbom. Práve on vyzdvihol hlavnú myšlienku tohto ročníka festivalu Duša fujary, ktorý bol súčasťou osláv mesta,“ povedala Ježovičová. Podujatím sa niesli heslá spájanie, prelínanie, porozumenie.

Podľa slov samotného veľvyslanca má práve hudba schopnosť spájať ľudí hoci aj z opačných koncov zemegule. „Hudba nás učí porozumeniu a vedie nás k harmónii,“ dodal veľvyslanec. Presne to predviedli neskôr slovenskí fujaristi v spojení s angklungovým orchestrom. Obidva nástroje – slovenská fujara aj angklung sú zapísané v zozname kultúrneho dedičstva UNESCO.

Organizátori fujarového festivalu dokázali do Zvolena pritiahnuť vynikajúcich umelcov – medzi inými jazzmana Jiřího Stivína či talianske Trio Cadorna. Uzavrel ho Dušan Holík, ktorý je autorom myšlienky Duša fujary a zakladateľom fujarovej školy. Podľa jeho slov bol tento festival zorganizovaný omnoho lepšie ako po iné roky a vidí jeho rozvoj aj do budúcna. Verí, že v budúcnosti zároveň nájde lepšiu podporu aj u popredných predstaviteľov štátu. Silné prepojenie s národom potvrdili fujaráši odohranou hymnou na záver.

Ľudová hudba nebola jediná

Kým Duša fujary ponúkla program fajnšmekrom ľudovej hudby, ani ostatní diváci neodchádzali nespokojní. Ako povedal Daniel Axmann, referent kultúry mesta Zvolen, v piatkový večer ľudia zaplnili námestie až po Prior. Takúto atmosféru si Axmann naposledy pamätá z osláv 770. výročia, keď do Zvolena zavítala kapela Olympic.

„Atmosféra bola aj v piatok večer úžasná – ľudia spievali, tancovali a užívali si najprv beatlesovky od kapely Brouci band a potom obľúbený Vidiek,“ opísala referentka pre styk s verejnosťou.

Zábava až do neskorého večera

Sobotňajší program bol určený najmä pre mladých. „Kým cez deň sa predstavili talenty z Hudobno-tanečného štúdia, večer nastúpili profesionálne tanečné skupiny Wanted, zvolenský Stred Crew a Laci Strike. Všetci predviedli skvelú šou,“ nechala sa počuť E. Ježovičová. Laci Strike zapojil publikum a na pódium vytiahol zvolenské tanečné talenty. Na záver musel samotný tanečník uznať, že Zvolen tancovať vie.

Bohatý program v nedeľu ukončili oslavy MDD. Pohľad na úplne plné publikum na Pustom hrade, ktoré si užívalo program Divadla Zelienka len potvrdil, že Zvolen má o kultúru záujem a chce sa jej zúčastňovať.

Foto: Pavel Albert

Zvolenčania si užili Dni mesta
22
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM