Jakub Forgács Rôzne

Do Sliača nedorazilo 49 našich vojakov z Afganistanu: Pokazilo sa im lietadlo

Vojaci, vracajúci sa z operácie ISAF v Afganistane, uviazli na letisku v kirgizskom Manase. Minister obrany Glváč, ktorý ich mal privítať v Sliači, musí počkať do utorka.

Budú pár dní meškať

„Spolu 49 vojakov, ktorí sa štandardne prepravovali leteckým mostom z Kandaháru cez Manas (Biškek) do Sliača, muselo nútene stráviť niekoľko nocí navyše na americkej vojenskej základni Manas v Kirgizsku, kde im bolo zabezpečené ubytovanie, stravovanie a možnosť kontaktovať sa s rodinami," uviedol hovorca Ozbrojených síl SR Milan Vanga.

Slovenskí vojaci neboli jediní, ktorých odlet musel byť zrušený. Týkal sa aj príslušníkov iných armád. „Pracovníci slovenského Centra vojenskej dopravy urobili maximum pre to, aby sa naši vojaci po splnení úloh v operácii ISAF dostali čo najskôr domov k svojim blízkym," dodal Vanga. Podľa najnovších informácií by vojaci mali na Sliač priletieť zajtra.

Vlastné letecké spojenie je v nedohľadne

Ako poznamenal náčelník generálneho štábu ozbrojených síl SR Peter Vojtek, vojaci sa do operácie ISAF a späť prepravujú bezplatne, prostredníctvom amerického partnera, preto sa musia prispôsobovať jeho kapacitám. „Je to aj dôsledok toho, že už niekoľko rokov sa nenašli finančné prostriedky na kúpu vlastných strategických leteckých prostriedkov, aj napriek tomu, že už sú vysúťažené," uviedol Vojtek.

Už pred pár rokmi sa mala taktická vzdušná mobilita armády riešiť obstaraním dvoch až štyroch nových stredných taktických dopravných lietadiel na úrovni C-27 Spartan, ktoré rezort obrany vysúťažil ešte v roku 2008. V najbližšom čase sa však obstaranie takýchto strojov neplánuje.

Foto: ilustračné

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM