Stanislav Černák Rôzne

Do Zvolena príde Eskimák, na jeho mene si dolámete jazyk: Angaangaq Angakkorsuaq videl auto až ako dospelý

Zaujíma vás ako sa žije za polárnym kruhom? Aké zvyky majú Eskimáci? Zvolenčania budú mať jedinečnú možnosť spoznať a dozvedieť sa o tejto kultúre oveľa viac.

Ilustračný obrázok k článku Do Zvolena príde Eskimák, na jeho mene si dolámete jazyk: Angaangaq Angakkorsuaq videl auto až ako dospelý
Zdroj: TASR

Ako sa žije za polárnym kruhom v čase globálneho otepľovania? Čo by Eskimáci poradili svetovým politikom? Aké piesne spievajú matky v Grónsku svojim deťom? Aj na tieto otázky odpovie počas svojej návštevy na Slovensku v dňoch 19.-21. októbra liečiteľ, šaman a zástupca Eskimákov pri OSN, Angaangaq Angakkorsuaq.

„Západná spoločnosť je veľmi racionálna, nedokáže však už intuitívne vnímať svet. Najdlhšia cesta je cesta od hlavy k srdcu. Tejto ceste učí múdrosť našej kultúry,“ zhrnul dôvod svojho cestovania po svete do niekoľkých viet Angakkorsuaq.

„Sme radi, že môžeme na Slovensku privítať človeka, ktorý vyrastal v tak odľahlom kúte sveta, že videl prvé auto až ako dospelý, a predsa je človekom, ktorý môže mladých ľudí na Slovensku mnohému naučiť,“ vysvetlil Juraj Hipš, riaditeľ Živice. Angakkorsuaq príde totiž na Slovensko na pozvanie Sokratovho inštitútu, spoločného projektu Živice a Technickej univerzity vo Zvolene.

Angaangaq predvedie v nedeľu 19. októbra o 15.00 h na Námestí SNP vo Zvolene ukážky zvykov obyvateľov Grónska. V utorok 21. októbra bude mať na Technickej univerzite vo Zvolene prednášku s názvom Tradičná múdrosť v modernom svete. Medzitým bude v komunitnom centre v Záježovej viesť kurzy pre verejnosť.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM