Stanislav Černák Správy

Dobudovali inžinierske siete: Táto dedina sa radí medzi obce s najnižšou nezamestnanosťou v okrese!

Dedina Kriváň v detvianskom okrese napreduje. Vďaka nenávratným finančným príspevkom vybudovali kanalizáciu a vodovodnú prípojku. O bývanie v tejto dedine je čoraz väčší záujem. Podľa starostových slov sa radia k obciam s najnižšou nezamestnanosťou v regióne.

Ilustračný obrázok k článku Dobudovali inžinierske siete: Táto dedina sa radí medzi obce s najnižšou nezamestnanosťou v okrese!
Zdroj: Dnes24.sk

V Kriváni dobudovali v uplynulých mesiacoch inžinierske siete k rozbiehajúcej sa individuálnej bytovej výstavbe (IBV). Výrazne jej pri tom pomohli nenávratné finančné príspevky z Environmentál­neho fondu.

Na kanalizáciu v celkovej dĺžke takmer 500 metrov získala dedina 135 489,76 eura a na vodovodnú prípojku v celkovej dĺžke viac ako 430 metrov ďalších 43 484 eur. Viac ako 7131 eur, plus ďalších takmer 2 289 eur, tvorila povinná päťpercentná spoluúčasť.

V rámci kanalizácie bolo vybudovaných dohromady 14 kanalizačných šácht a 30 verejných kanalizačných prípojok. Na trase vodovodu osadili dva podzemné hydranty a jeden nadzemný hydrant a 30 vodovodných prípojok. „Plynovú prípojku sme financovali z vlastných zdrojov,“ povedal starosta Imrich Paľko s tým, že v tomto roku chcú ešte dokončiť v tejto časti obce cestu.

Za záujmom o bývanie v tejto podpolianskej obci je najmä možnosť pracovať v tamojšom rozrastajúcom sa priemyselnom parku, ako aj dobrá poloha obce v blízkosti okresného mesta. Dedina, ktorá má dnes 1700 obyvateľov, by sa tak v najbližších rokoch mohla výrazne priblížiť k číslu 2000.

Obec má výhodu v podobe priemyselného parku, v ktorom je zamestnaných okolo 500 ľudí. Fungujú tam štyri súkromné spoločnosti a v susedstve je aj odštepný závod štátnych lesov. „Tým, že máme takto fungujúci priemyselný park, sme obcou s asi najmenšou nezamestnanosťou v okrese,“ podotkol starosta.

Obec aktuálne ponúka ľudom 30 parciel na rodinné domy. Viac o parceliach a nových bytovkách sme písali tu – Na TOMTO mieste v regióne vyrástli nové byty a… Desiatky ďalších ešte chcú postaviť!

Foto: www.obeckrivan.sk

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM