Jakub Forgács Správy

Dôležité info pre motoristov: V Bystrici uzavrú dve pripojenia na R1-tku!

Nenechajte sa prekvapiť! Na vjazdoch a výjazdoch z rýchlostnej cesty R1 v Banskej Bystrici osadia betónové zvodidlá. Vieme kedy a prečo.

Ilustračný obrázok k článku Dôležité info pre motoristov: V Bystrici uzavrú dve pripojenia na R1-tku!
Zdroj: Webnoviny.sk

Ako uviedol hovorca Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Marcel Jánošík, od soboty budú uzatvorené dve pripojenia na rýchlostnú cestu R1 v Banskej Bystrici. „Ide o pripojenie miestnej komunikácie, smerujúce do sídliska Radvaň v km 161,05 (pri OMV) v ľavom jazdnom páse a pripojenie na Zvolenskú cestu (pri čerpacej stanici Slovnaft) v km 158,55 v ľavom jazdnom páse – v smere do Nitry,“ informoval Jánošík.

„NDS postupne aktualizuje dopravné značenie, posudzuje bezpečnosť existujúcich križovatiek a pripojení na rýchlostné cesty a diaľnice. Vyhodnotila aj lokality na úseku rýchlostnej cesty, ktorá prechádza mestom Banská Bystrica,“ povedal hovorca, podľa ktorého parametre vjazdov a výjazdov v lokalite Radvaň a Zvolenská cesta nezodpovedajú požiadavkám na bezpečnosť a platným technickým normám. Ako pokračoval, v rámci uzatvárania pripojení budú osadené betónové zvodidlá a dôjde aj k zmene organizácie dopravy úpravou vodorovného a zvislého dopravného značenia.

Cúvanie na rýchlostnej komunikácii

Odbočovací pruh do sídliska Radvaň podľa Jánošíka nemá dostatočnú dĺžku a navyše sa nachádza v mieste pripájacieho pruhu z čerpacej stanice OMV. „Na krátkom, 30 metrovom úseku, medzi pripájacím pruhom z OMV a odbočovacím pruhom na sídlisko Radvaň sa vytvára množstvo kolíznych situácií. V pracovných dňoch na tomto úseku prechádza približne 20 000 áut za deň,“ uviedol.

„Vjazd z rýchlostnej cesty R1 na Radvanskú ulicu slúži predovšetkým ako prístupová skratka cez námestie Ľudovíta Štúra do centra Banskej Bystrice, čo dokazuje rovnaká intenzita vjazdu vozidiel v rannej a poobednej špičke,“ pokračoval hovorca. Ako doplnil, vodiči si takto skracujú cestu do centra cez husto zastavané sídlisko, pričom táto „skratka“ prechádza v bezprostrednej blízkosti materskej školy. „Pri monitorovaní prejazdov vozidiel NDS zaznamenala aj vodičov, ktorí kvôli skráteniu trasy neváhali na rýchlostnej komunikácii cúvať,“ dodal.

V meste plánujú aj ďalšie opatrenia

Ako ďalej uviedol, motoristi sa do Radvane pripoja o cca. 600 – 700 metrov z najbližšej križovatky Radvaň. „K čerpacej stanici Slovnaft sa motoristi dostanú po Zvolenskej ceste, ktorej pripojenie je zabezpečené prostredníctvom odbočky pri hypermarkete Tesco v km 160,15 smer Badín, Kremnička,“ povedal.

NDS plánuje ďalšie opatrenia na zvýšenie bezpečnosti motoristov v Banskej Bystrici. „V priebehu budúceho roka začne výstavba odbočovacích a pripojovacích pruhov na existujúcej mimoúrovňovej križovatke Sielnica, ktorá zabezpečuje napojenie rýchlostnej cesty R1 na cestu III/06614,“ dodal Jánošík.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM