Stanislav Černák Šport

Dudinská päťdesiatka: Víťaz dosiahol svetový výkon roka!

Populárne chodecké podujatie Dudinská päťdesiatka má za sebou už svoj 32. ročník. Diváci mohli v sobotu vidieť kvalitné výkony a dokonca padol aj svetový výkon roka.

Ilustračný obrázok k článku Dudinská päťdesiatka: Víťaz dosiahol svetový výkon roka!
Zdroj: TASR

Dudinská päťdesiatka bola otváracím podujatím slovenskej chodeckej sezóny. Víťazom sa stal guatemalský chodec Eric Barrondo,ktorý dosiahol čas 3:41:09 h. Tento čas je aj novým svetovým výkonom roka! Barrondo je po krajanovi Luisovi Garsiovi (2003) druhým víťazom v Dudinciach z tejto stredoamerickej krajiny a zároveň novým rekordérom strednej Ameriky. Guatemalčan Barrondo si okrem víťazstva odniesol aj prémiu 500 eur.

Druhý v cieli Francúz Yohann Diniz, ktorý je v Dudinciach držiteľ rekordu podujatia z roku 2009, dosiahol výkon 3:49:52. Tretí skončil Poliak Adrian Block (3:50:48), ktorý sa stal zároveň aj novým majstrom Poľska.

Slováci v štartovom poli

Zo slovenských reprezentantov predviedol najlepší výkon a získal titul majstra Slovenska Dušan Majdán (4:03:37), ktorý skončil na celkovom deviatom mieste. Za ním skončili z jeho krajanov Martin Tišťan (VŠC Dukla B.Bystrica) a Zdeno Medera (Spartak Dubnica /Váhom). Na štarte dudinskej päťdesiatky sa predstavilo celkom osem Slovákov.

„Mal som v úmysle ísť preteky skôr v tréningovom tempe, lebo limit na MS už mám z minulého roka. Po 40. kilometri som však dostal krízu, rapídne mi ubudli sily, spomalil som. V závere som sa potom, našťastie, dostal znova do rytmu,“ povedal po pretekoch Dušan Majdán.

Dvadsiatka žien

Na 20 km žien triumfovala Poľka Agnieszka Swarnógová časom 1:31:33 h pred dvojicou juhoamerických chodkýň – Ekvádorčankou Paolou Pérezovou (1:32:53) a Ericou Rochovou de Senovou z Brazílie (1:32:59).

Majsterkou Slovenska sa pri neúčasti zranenej slovenskej jednotky Márie Czakovej stala po ôsmich rokoch Mária Gáliková. Chodkyňa banskobystrickej Dukly získala svoj tretí titul na dvadsiatke časom 1:42:00 h.

Mužská dvadsiatka

Mužskú dvadsiatku ovládol suverénne Matej Tóth. V premiérovom štarte v sezóne aj v chladnom počasí dosiahol solídny čas 1:22:17 h a v Dudinciach si vybojoval na tejto trati už piate víťazstvo (2004, 2008, 2010, 2012, 2013). Tóthovým súperom bol ani nie do polovice trate Ekvádorčan Andrés Chocho, no jeho chodecký štýl sa rozhodcom nepozdával a diskvalifikova­li ho.

„Som príjemne prekvapený. Nečakal som po posledných týždňoch formu na takýto čas. Začal som úplne voľne, bez plánu na nejaký výkon. Meral som si na stopkách päťtisícky a každú som išiel rýchlejšie ako predošlú. Potešilo ma, že som mal aj v závere dostatok síl. Posledný kilometer som išiel trochu svižnejšie v tempe pod štyri minúty,“ okomentoval Matej Tóth svoj výkon.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM