Stanislav Černák Rôzne

Dudince s 1500 obyvateľmi? Majú najviac slnečných dní v SR, iba do kúpeľov prišlo 11 000 ľudí

V dudinských kúpeľných domoch Smaragd a Rubín sa v roku 2012 liečilo takmer o 12 percent viac klientov ako v roku 2011. Dokopy je to 11 073 klientov.

Ilustračný obrázok k článku Dudince s 1500 obyvateľmi? Majú najviac slnečných dní v SR, iba do kúpeľov prišlo 11 000 ľudí
Zdroj: SpeedwayClub.sk

Podstatnú časť, takmer 90 percent pobytov, obsadila slovenská klientela. Pomer samoplatcov a tých, ktorí sa liečili prostredníctvom poisťovní, bol 2:1. „Lôžková obsadenosť dosiahla asi 65 percent, pričom dlhodobo priemerná dĺžka pobytu je u nás 10 – 12 dní,“ povedala manažérka kúpeľov Jana Hanáková.

Neplánujú výraznejšie investície

Pokiaľ ide o zahraničnú klientelu, kúpeľom sa darí udržať záujem hostí z okolitých štátov a z nemecky hovoriacich krajín. Mierne rastie počet klientov z krajín bývalého Sovietskeho zväzu. Aj keď kúpele tento rok neplánujú významnejšie investície, je možné, že začnú realizovať projekt rekonštrukcie liečebného domu Smaragd, ktorý má kapacitu 230 lôžok.

Predtým bola najväčšiu investíciou obnova vonkajšieho relaxačného bazénu za asi 1 milión eur. Bazén, vybudovaný ešte v 80. rokoch minulého storočia, dostal nový, nerezový povrch, a komplexne sa vymenila aj technológia.

Majoritným vlastníkom kúpeľov sa v roku 2002 stala spoločnosť Kúpele Dudince, a. s. Jednou z prvých investícií bola rekonštrukcia tepelného hospodárstva kúpeľných domov. V nasledujúcich rokoch sa investovalo do obnovy kúpeľného domu Rubín, ktorý má dnes kapacitu 330 lôžok. Rekonštrukciou prešlo aj oddelenie balneoterapie a obnovilo sa aj priľahlé kúpalisko Dudinka. Len v rokoch 2007 až 2008 preinvestovali v kúpeľoch asi 250 miliónov Sk. Časť získali aj z fondov EÚ.

Všeobecne atraktívne miesto

V kúpeľoch, ktoré boli kedysi známe liečbou ochorení pohybového aparátu, sa dnes liečia aj pacienti so srdcovo-cievnymi chorobami a chorobami z povolania. Dudince lákajú návštevníkov nielen kúpeľmi a liečivou vodou, ale aj svojou polohou a podnebím, vhodným na trávenie dovoleniek a voľného času. Sú totiž miestom, ktoré má na Slovensku najväčší počet slnečných dní v roku. Mestečko má síce len 1500 obyvateľov, ale až 2200 lôžok v kúpeľných domoch, hoteloch a penziónoch.

Podľa slov Jany Hanákovej, tohtoročná letná kúpeľná sezóna sa v Dudinciach oficiálne začne sériou kultúrnych podujatí 25. mája, o týždeň neskôr (31. mája) otvorí svoje brány aj kúpalisko Dudinka.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM