Stanislav Černák Rôzne

Dve zvolenské materské školy získali medzinárodný titul: Žiaci sa stali agentmi v službách Zeme!

Hociktoré školské zariadenia sa ním popýšiť nemôžu. Počnúc včerajškom však medzinárodný titul Zelená škola patrí aj dvom zvolenským materským školám. Šikovní učitelia a žiaci totiž dlhodobo prispievajú k lepšiemu životnému prostrediu.

Ilustračný obrázok k článku Dve zvolenské materské školy získali medzinárodný titul: Žiaci sa stali agentmi v službách Zeme!
Zdroj: TASR

Aj na túto bystrickú stavbu môžeme byť právom hrdí!Počnúc včerajším dňom sa významným ocenením môže pýšiť ďalších 84 škôl. Spolu ich je na Slovensku už 118. Certifikát oceňuje aktivity škôl v ochrane životného prostredia a aktívnej spolupráce. 27 škôl získalo diplom „Na ceste k Zelenej škole“, ktorý sa udeľuje za čiastočné splnenie certifikačných podmienok. Akcia sa uskutočnila pod záštitou ministra životného prostredia SR Petra Žigu.

Znižujú vplyv školy na životné prostredie

Titul Zelená škola získavajú školy, ktoré v posledných dvoch rokoch realizovali environmentálnu výchovu a praktické aktivity s priamym zapojením žiakov. Ich cieľom bolo znížiť vplyv školy na životné prostredie a ponúknuť zaujímavejšie a praktické formy výučby. Okrem Slovenska sa certifikát udeľuje v ďalších 57 krajinách sveta.

„Kvalita a nápaditosť aktivít našich škôl každoročne narastá. Naše školy poskytujú svojim žiakom viac možností učiť sa zážitkom a na základne vzájomnej spolupráce tak meniť prostredie celej školy. A na to sme hrdí,“ hovorí manažérka programu Zelená škola Miroslava Piláriková.

Program Zelená škola od roku 2004 pomáha aj slovenským školám realizovať environmentálnu výchovu prepojenú s praktickými krokmi. Program je výnimočný pestrým servisom a medzinárodnou metodikou „7 krokov“. Tá vedie pedagógov a žiakov k systematickej práci a riešeniu problémov školy i prostredia, v ktorom žijú. Jednou z priorít programu je aktívne zapojenie žiakov.

Agenti v službách Zeme

Slávnostnej certifikácie sa zúčastnilo cez 250 zástupcov škôl, miest a obcí, pre ktorých organizátori okrem odovzdávania certifikátov, exkurzie a kultúrneho programu pripravili aj zaujímavé workshopy na témy ako existenciálna ekovýchova, rovnosť medzi žiakmi, či príklady dobrej praxe. Zúčastnení žiaci sa v rámci interaktívneho programu na chvíľu mohli stať aj „Agentmi v službách Zeme“.

Zelená škola je najväčší environmentálny program na svete. Zapojených je doň cez 52-tisíc škôl zo všetkých kontinentov. Na Slovensku je v tomto školskom roku registrovaných 278 škôl. Program Zelená škola prebieha pod záštitou Ministerstva životného prostredia SR a uznanie získal aj od Environmentálneho programu OSN (UNEP).

MŠ 1. mája vyvinula množstvo aktivít

Medzinárodný dvojročný certifikát Zelená škola získali vo Zvolene dve materské školy, a síce MŠ 1. mája MŠ Lienka na Západe.

„Vyvinuli sme množstvo aktivít. V tomto dvojročníku sme boli zameraní na riešenie odpadov. Dôslednejšie sme začali riešiť odpad, najmä teda bioodpad a vybudovali sme si kompostovisko,“ prezradila pre Zvolen 24 koordinátorka projektu materskej školy 1. mája vo Zvolene Erika Jankovičová. „Mali sme vynikajúc konzultantku pani Gálajovú z vysokej školy, ktorá nám veľa pomohla pri tvorbe enviromentálneho akčného plánu. Idea zapojenia sa do tohto projektu zas vzišla od riaditeľky MŠ Zuzany Žiakovej,“ doplnila informácie Jankovičová.

Druhou témou projektu tejto materskej školy bolo zveľaďovanie jej okolia. „Vybudovali sme si tu oddychovú zónu, relaxačný chodník, slimáka z guľatiny, húsenicu. Sme veľmi radi, že sa nám po dvojročnej príprave podarilo získať tento medzinárodný certifikát,“ tešila sa koordinátorka projektu a pokračovala, „Znamená to pre nás aj určitú prestíž. Toto ocenenie je dôležité aj pre deti a ich rodiny.“

V Lienke pokračovali v začatej práci

Materská škola Lienka sa zapojila do projektu už dávnejšie. „V podstate sme pokračovali v začatej práci. Mali sme vytvorený akčný plán, ktorý sme v tomto období zamerali na dopravu. Deťom sme vysvetľovali všetky ciele, od dopravnej výchovy, cez zážitkové učenie a vlastne všetko, čo je potrebné aby vedeli. Okrem toho sme sa venovali aj enviromentálnej výchove,“ objasnila riaditeľke MŠ Lienka Zdena Jankovská.

Z tohto ocenenia majú obrovskú radosť aj v tejto materskej škole. „Je to ocenenie našej práce, ktorú odvádzame pri deťoch, rodičoch alebo verejnosti. Samozrejme, nie je to len odmena pre nás zamestnancov, ale aj pre deti a ich rodičov. Samozrejme, je to aj určitá prestíž, patriť medzi ocenené školské zariadenia,“ tešila sa Jankovská.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM