Baculík Tomáš Rôzne

Ekologizácie v hodnote približne 18 miliónov eur plánuje v najbližších rokoch Bučina DDD Zvolen

Zvýšenie výroby si v Bučine vyžiada ekoinvestíciu, chcú ju aj občania

Investície do ekologizácie v hodnote približne 18 miliónov eur plánuje v najbližších rokoch vynaložiť jeden z najväčších drevospracujúcich podnikov na Slovensku, Bučina DDD Zvolen. Investícia súvisí jednak so zvýšením výroby drevotrieskových dosiek a je tiež reakciou na sťažnosti obyvateľov domov a bytov na neďalekom sídlisku Sekier na prach a zápach, ktoré továreň so sebou prináša.
Firma počíta, že celková investícia vo výške 50 miliónov eur, ktorá by sa mala zrealizovať do troch rokov, zdvojnásobí výrobu drevotrieskových dosiek a zároveň zníži tuhé, plynné a pachové emisie zo sušiarne drevotriesky a hluk vo vybraných zariadeniach.
Investícia by mala priniesť asi 50 nových pracovných miest. Firma dnes zamestnáva približne 260 ľudí.
„Sme vo fáze spracovania podkladov pre posudzovanie vplyvov na životné prostredie, tzv. EIA,“ uviedol pre TASR konateľ spoločnosti Antonín Juříček. K tomuto zámeru sa postupne vyjadrujú všetky zainteresované strany. Podľa Juříčka spoločnosť rieši a zapracováva všetky podané pripomienky v súlade so slovenskou legislatívou.
Začiatkom mája sa z iniciatívy Mesta Zvolen uskutočnila aj exkurzia obyvateľov, ktorí žijú v blízkosti zvolenského závodu do závodu Kronospan v Jihlave, kde je nainštalované podobné ekologické zariadenie, aké má byť vo Zvolene. Na prehliadke sa zúčastnilo sedem obyvateľov mesta. Videli výstupy z komína, ktorý je bez nainštalovanej technológie a výstupy z komína s inštalovanou technológiou UTWS.
Technológia UTWS je podľa zástupcov závodu v súčasnosti najmodernejšou na svete. Vyvinula ju samotná skupina Kronospan a prvý raz inštalovala práve v Jihlave. Po nainštalovaní tejto technológie došlo k úplnému odstráneniu viditeľnej pary z komína, pri vonkajšej teplote vyššej ako 10 stupňov Celzia a zníženiu pachov vznikajúcich pri výrobe drevotriesky oproti súčasnému objemu o približne 80 až 90 %. Súčasťou investície vo Zvolene by bolo aj nainštalovanie nového suchého elektrofiltra a komína.
O niekoľko dní na to boli v Jihlave aj dvaja poslanci mestského zastupiteľstva vo Zvolene a dvaja členovia komisie životného prostredia. Delegácia sa stretla aj so zástupcami Českej inšpekcie životného prostredia.
V týchto dňoch sa v samotnom závode uskutočnilo aj verejné prerokovanie zámeru so zainteresovanými stranami a občanmi mesta.[left][/left]

Zdroj : TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM