Stanislav Černák Správy

Elitní vojaci z Dánska na výcviku v Lešti: Približne 70 vojakov využíva jedinečný priestor neďaleko Zvolena

Vo vojenskom výcvikovom stredisku Lešť sa to opäť hemží vojakmi. Priestor momentálne využíva jednotka špeciálnych síl z Dánska.

Ilustračný obrázok k článku Elitní vojaci z Dánska na výcviku v Lešti: Približne 70 vojakov využíva jedinečný priestor neďaleko Zvolena
Zdroj: Webnoviny.sk

Jednotka špeciálnych síl Dánskeho kráľovstva cvičí v týchto dňoch na Lešti. Ako informovala hovorkyňa rezortu obrany Martina Balleková, cvičenie sa uskutočňuje vo vojenskom centre výcviku Lešť od 26. apríla do 9. mája. „Hlavným cieľom cvičenia je nácvik boja v zastavaných oblastiach. Na cvičení sa zúčastňuje 69 vojakov Dánskeho kráľovstva aj s vojenskou technikou,“ uviedla Balleková.

Dánsko nemá priestor

Lešť poskytuje vojakom potrebnú škálu prostredí mestského a vidieckeho typu a terénu na výcvik boja v zastavanej oblasti s použitím ostrého streliva, výbušnín a lanových techník. „Keďže Dánske kráľovstvo obdobným výcvikovým priestorom nedisponuje, Centrum výcviku Lešť je pre dánskych vojakov jedinečným priestorom pre komplexný výcvik špeciálnych jednotiek v reálnom prostredí s použitím ostrej munície,“ uvádza hovorkyňa.

Okrem nácviku poskytuje Lešť dánskym vojakom aj kompletné ubytovacie, regeneračné, stravovacie a zdravotnícke zabezpečenie. Už v prvý deň cvičenia vyslovilo podľa Ballekovej velenie jednotky veľkú spokojnosť s výcvikovými zariadeniami a službami na relatívne malom území.

Peniaze pôjdu do štátnej kasy

Všetky peniaze za poskytnutie výcvikového centra budú príjmom štátneho rozpočtu. Minister obrany Martin Glváč by to však do budúcnosti chcel zmeniť. „Našou ambíciou je získané peniaze za cvičenia investovať priamo do výcvikových centier, aby sa stali ešte atraktívnejšie a prilákali viac záujemcov o ich využitie,“ povedal šéf rezortu obrany.

Foto: ilustračné

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM