Stanislav Černák Správy

Ešte ste neprezuli vášho tátoša? Je najvyšší čas, pozreli sme sa na ceny vo zvolenských autoservisoch

Vonku je stále chladnejšie a prichádza správna chvíľa na každoročný jesenný rituál, prezúvanie pneumatík. Koľko tento rok zacvakáte za prezúvanie gúm sme zisťovali vo zvolenských servisoch.

Ilustračný obrázok k článku Ešte ste neprezuli vášho tátoša? Je najvyšší čas, pozreli sme sa na ceny vo zvolenských autoservisoch
Zdroj: TASR

Vaše auto ešte nie je vystrojené do zimných podmienok? Poponáhľajte sa, rána sú každým dňom chladnejšie. A ak chcete vedieť, či sa cestou treba zastaviť aj v bankomate, pozrite, ako sa tento rok hýbu ceny. Zisťovali sme to v niektorých zvolenských servisoch.

Ceny za prezutie

„Prezutie pneumatík u nás stojí od 15 do 20 eur s DPH. Keď to upresním, tak prezutie gúm bežných rozmerov stojí od 15 do 17 eur. Ak nie sú s veľmi nízkym profilom, tak 20 eur. Ak je plechový disk, tak 15, ak elektrón, tak 20 €. Samozrejme, že väčšie priemery ako 17, 18, 20 palcové alebo pri nízkoprofilových gumách máme tie ceny ďaleko vyššie,“ prezradil Pavel Futák, majiteľ autoservisu Rebel Servis.

Nie až tak veľmi odlišné ceny sú v Profi-Pneuservise. „U nás stojí prezutie gúm od 13 do 80 eur. Prezúvanie štandardných veľkostí stojí 25 eur, ale v tom je komplet starostlivosť. Runflatové prezutie je samozrejme drahšie. Prezúvame aj pneumatiky na motorky, všetko aj s vyvážením,“ informoval o cenách mechanik Miroslav Kruppa.

Trošku pokojnejšie

Pred dvomi týždňami sa začalo ochladzovať, momentálne je o niečo teplejšie. Počasie je však už zradné. Chladné rána a večery. Prechod na zimné gumy zvykol byť veľmi náhly najmä s príchodom prvého snehu. Momentálne je pokojnejšie obdobie v oboch servisoch.

„Ľudia chodia priebežne, netreba sa objednávať. Vodičov by som rozdelil do dvoch skupín. Tú prvú tvoria motoristi, ktorí prezúvajú vopred a tú druhú tvoria tí, ktorí si prezúvanie nechávajú na poslednú chvíľu. Prvá vlna prezúvania už bola, tam sme prezuli veľa áut a druhú vlnu čakám až potom, keď napadne sneh. Momentálne je kľudnejšie obdobie,“ priblížil situáciu v Rebel Servise Pavel Futák.

Podľa Miroslava Kruppu sú ľudia v prezúvaní už uvedomelejší ako po iné roky. Veľký nával v Profi-pneuservise už ani neočakávajú. „Berieme zatiaľ každého zákazníka za radom. Nečaká sa takmer vôbec. Dva týždne bolo veselo, teraz je to už v kľude a pohode. Ľudia sú už uvedomelejší ako po minulé roky. Približne 50 percent vodičov prezúva pred dušičkami. Veľký nával už ani neočakávame,“ doplnil mechanik Kruppa.

Prečo zimné gumy?

Väčšinou pri prezúvaní pneumatík to býva tak, že v servisoch majú oveľa viac práce na jeseň ako na jar. Síce je pravda, že prezúvanie letných na zimné pneumatiky si stále necháva väčšina ľudí na poslednú chvíľu, no prezúva drvivá väčšina motoristov. Pri prezúvaní zo zimných na na letné je to trošku inak. Vysvetľuje Pavel Futák: „Z letných gúm jednoducho auto musíte prezuť na zimné pneumatiky. Hlavným dôvodom je to, že guma sa už pri nižších teplotách úplne inak správa. Na snehu sa s ňou jazdiť v podstate ani poriadne nedá. S prezutím na letné je to trošku inak. Pokiaľ máte zodraté zimné gumy, tak na leto ich prezúvať netreba, stačí ich už iba dojazdiť. Robí to tak väčšina vodičov. Oveľa viac ľudí prezúva letné gumy na zimné.“

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM