Stanislav Černák Rôzne

Experti merali čistotu ovzdušia: Ako dopadol Zvolen?

Znečistenie ovzdušia na Slovensku je stále veľmi vysoké a nadlimitné, najhoršie to je v podzemných garážach. Odborníci sa zamerali aj na Zvolen. Prečítajte si, ako naše mesto dopadlo.

Ilustračný obrázok k článku Experti merali čistotu ovzdušia: Ako dopadol Zvolen?
Zdroj: TASR

Znečistenie ovzdušia každoročne spôsobuje vážne zdravotné problémy, či miliardové škody na zdraví, majetku, lesoch a úrode. Konštatovali to zástupcovia Centra pre trvalo udržateľné alternatívy (CEPTA) na dnešnej prezentácii výsledkov merania znečistenia ovzdušia.

Experti merali v rámci projektu Clean Air znečistenie ovzdušia jemnými prachovými časticami na celom Slovensku. Zamerali sa aj na Zvolen, náš vzduch vyhodnotili ako čistý. „Na Slovensku sme našli aj peklo aj nebo, čo sa týka kvality ovzdušia,“ povedal predseda občianskeho združenia CEPTA Daniel Lešinský.

Najčistejší vzduch namerali v Tatrách. Čistý vzduch je podľa ich meraní aj vo Zvolene, či na bratislavskej Kolibe. Naopak, najšpinavší je v podzemných garážach nákupných centier.

Taktiež veľmi znečistený vzduch namerali experti pri zapálenom ohni v peci, v aute pri jazde v hustej mestskej doprave, pri jazde v starom dieselovom autobuse, či vlaku ťahanom lokomotívou na naftu. „Tie limity, ktoré dnes prekračujeme a nedodržujeme, sú zhruba jedenkrát vyššie ako odporúčania Svetovej zdravotníckej organizácie na limity, ktoré sú, v úvodzovkách, bezpečné pre zdravie,“ dodal Lešinský.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM