Stanislav Černák Správy

Farmárske trhy v Hriňovej: Priestor dostanú predovšetkým podpolianski farmári a gazdovia

Farmárske trhy plánujú rozbehnúť v Hriňovej v priebehu jari. V podpolianskom meste chystajú k tejto udalosti informačný seminár.

Ilustračný obrázok k článku Farmárske trhy v Hriňovej: Priestor dostanú predovšetkým podpolianski farmári a gazdovia
Foto: Stanislav Černák

Prvý informačný seminár k pripravovaným Hriňovským farmárskym trhom sa uskutoční vo štvrtok 27. marca v tamojšom Mestskom kultúrnom stredisku. Pre všetkých, ktorí majú záujem ponúkať svoje výrobky obyvateľom a návštevníkom mesta na novom Podpolianskom námestí, budú o povinnostiach a pravidlách vyplývajúcich z platnej legislatívy informovať odborníci z regionálnej veterinárnej a potravinovej správy, Zväzu ekologického poľnohospodárstva, ako aj samotní prvovýrobcovia.

Priestor najmä pre domácich

Mesto tak chce dať priestor na predaj svojich výrobkov predovšetkým podpolianskym farmárom a gazdom. Všetci by mali pravidelne ponúkať na predaj doma vyrobené mlieko, syry, mäso, chlieb, zeleninu a ovocie.

„Pre naplnenie tohto zámeru sme pripravení podporiť, zvýhodniť či poskytnúť odbornú pomoc a zázemie domácim farmárom a producentom, ktorí budú ochotní pravidelne ponúkať časť svojej produkcie,“ povedal primátor Hriňovej Stanislav Horník a pokračoval, „Chceme totiž, aby ľudia mali možnosť aj alternatívy a neboli nútení nakupovať potraviny výlučne v hypermarketoch.“

Námestie zdarma

Mesto chce preto vo vybraných dňoch ponúkať producentom domácich potravín priestor námestia zdarma. Na Podpoľaní je podľa primátora množstvo vynikajúcich výrobcov tradičných potravín, ktorí farmárske trhy privítajú. „Nehovoriac o ľuďoch, ktorým by možnosť pravidelne nakupovať domáce potraviny otvorila dvere pre zdravú výživu,“ pripomenul.

Farmárske trhy by chceli rozbehnúť v priebehu jari, aby už v lete, keď je Podpoľanie plné chatárov a turistov, mali aj návštevníci regiónu možnosť oceniť produkty tamojšieho tradičného poľnohospodárstva.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM