Stanislav Černák Kultúra

Filmoví nadšenci, tešte sa: Do naších končín zavíta Kinobus a toto ponúka!

V najbližších dňoch si na svoje prídu filmoví nadšenci. Pripravený je vskutku zaujímavý festival Kinobus, ktorý oživí staré a väčšinou už nefunkčné kinosály. Vieme viac!

Ilustračný obrázok k článku Filmoví nadšenci, tešte sa: Do naších končín zavíta Kinobus a toto ponúka!
Zdroj: TASR

Do stredu mieri tematicky aj geograficky jedenáste pokračovanie filmového festivalu Kinobus, ktorý prevezie od 5. do 7. septembra divákov dvoma autobusmi na trase Kremnica – Zvolenská Slatina – Očová – Dúbravica – Sliač a na chvíľu vráti život do starých, väčšinou nefunkčných kinosál. Informoval o tom riaditeľ festivalu Martin Krištof.

Nielen filmy

Kinobus ponúkne okrem filmového programu viaceré diskusie a exkurzie, výlety, koncert, vernisáž, Pecha Kucha Night či ďalšie aktivity prepojené témou Stred. „Tohtoročná téma Kinobusu vyplynula celkom prirodzene z prvej výskumnej výpravy. Po predošlých ročníkoch odohrávajúcich sa na západe, severe a východe Slovenska nám došlo, že pre zaujatie okrajmi, nezávislosťou a alternatívou prehliadame stred. Tak sa festival, zameraný na decentralizáciu, odohrá priamo v strede, navyše hneď po oslavách výročia SNP,“ uviedla dramaturgička festivalu Ivana Rumanová.

Premietnú 14 filmov

Na účastníkov festivalovej jazdy čaká podľa Krištofa päť obcí, päť kinosál, jedny kúpele, 120 kilometrov na cestách, štrnásť filmov. „Trinásť kilometrov autentického filmového pásu a sedem rozličných akcií predstaví akcia, ktorá sa zmeriava nielen na obnovovanie starých kín, ale aj ich navštevovanie. V zrekonštruovaných 35 mm kinách organizátori premietnu subjektívny výber toho, akými rôznymi spôsobmi možno pristúpiť k téme stredu. Diváci uvidia napríklad maďarský film Delta Kornéla Mundruczó, dokument Stred poľského režiséra Stanislawa Muchu z návštevy desiatok stredov Európ(y) či kultové snímky Dead Man (r. Jim Jarmusch) a Pred dažďom (r. Milčo Mančevski),“ doplnil riaditeľ festivalu Kinobus.

Obmedzený počet

Sprievodný program ponúkne prednášku geografa a kartografa Petra Koppa, koncert Hrochoťských pankáčov v Očovej, Pecha Kucha Night s prezentáciami miestnych obyvateľov aj cezpoľných návštevníkov, vernisáž výtvarníčky Daniely Krajčovej v Periférnych centrách v Dúbravici, prechádzku modernou architektúrou v kúpeľoch Sliač s Abandoned (re)creation či nedeľné kúpanie v červenom bazéne.

„Kapacita festivalu je limitovaná počtom sedadiel v dvoch autobusoch a je preto nevyhnutné prihlásiť sa vopred. Všetky potrebné informácie nájdete na oficiálnej stránke podujatia www.kinobus.sk. Festivalové autobusy odchádzajú spred kina Akropola v Kremnici v piatok 5. septembra o 14:00 a 15:45,“ dodal Krištof.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM