Marek Šebeňa Rôzne

Firmy v čase krízy ako prvé rušili vzdelávanie svojich zamestnancov

Výrazný pokles záujmu firiem o celoživotné vzdelávania eviduje za uplynulý rok zvolenská pobočka Akadémie vzdelávania (AV).

Podľa jej riaditeľa Jána Štubňu sú práve vzdelávanie a zvyšovanie si odbornosti vo výrobnej, ale aj nevýrobnej sfére prvé na rane vo výdavkových škrtoch v čase hospodárskej krízy.
„Až na výnimky, ako sú spoločnosť Continental a zvolenská Nemocnica s poliklinikou, všetci naši väčší klienti obmedzili či dokonca úplne pozastavili kurzy pre svojich zamestnancov,“ uviedol Štubňa pre TASR.
Na druhej strane však mierne vzrástol záujem o remeselnícke kurzy od samoplatcov. „Do popredia sa v uplynulom období dostali najmä skrášľovacie, takzvané beauty kurzy, kurzy sprievodcov v cestovnom ruchu či kurzy opatrovateľskej služby,“ pripomenul.
Aj keď ešte na prelome tisícročí bol najväčší záujem o kurzy informatiky a ovládania PC, dnes podstatná časť ľudí vo zvolenskej AV vyhľadáva najmä jazykové kurzy. Za rok ich dostane certifikát asi 600. Najväčší záujem je o angličtinu, s odstupom nasleduje nemčina, taliančina, španielčina a ruština. Tento rok dokonca otvorili aj kurz latinčiny.
Nárast záujmu o kurz angličtiny je v poslednom období najmä zo strany policajtov. Nemčinu chcú lepšie ovládať opatrovateľky, ktoré dochádzajú za prácou do Rakúska či Nemecka.
Zvolenská pobočka AV poskytne ročne služby okolo 800 záujemcom. Vzdeláva ich približne 25 aktívnych lektorov.
AV na Slovensku je neziskovou organizáciou, najstaršou a najväčšou svojho druhu v krajine. Funguje nepretržite 56 rokov a v súčasnosti má 36 pobočiek.

zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM