Stanislav Černák Rôzne

Fontána na zvolenskom námestí je spustená od mája: Zaujímavosti o spotrebe vody a nákladoch na jej prevádzku

Mnoho Zvolenčanov počas teplých dní rado si rado aspoň nachvíľu posedí pri fontáne, ktorá zdobí naše námestie už veľmi dlho. Prinášame vám o nej pár zaujímavostí :)

Ilustračný obrázok k článku Fontána na zvolenskom námestí je spustená od mája: Zaujímavosti o spotrebe vody a nákladoch na jej prevádzku
Zdroj: Dnes24.sk

Isto už zrejme všetci Zvolenčania postrehli, že fontána na Námestí SNP vo Zvolene je už opäť v prevádzke. „Hlavná fontána na zvolenskom námestí je v prevádzke od 1. mája, rovnako tak aj malé fontánky v jej okolí. Ich spustenie, rovnako ako odstavenie po sezóne, závisí do veľkej miery od počasia. Fontány sú v prevádzke spravidla do konca septembra, v prípade priaznivého počasia je možné ponechať ich spustené aj dlhšie,“ vysvetlil pre Zvolen 24 hovorca mesta Martin Svatuška.

Fontána je počas sezóny prakticky pustená neustále. „Množstvo použitej vody zase do veľkej miery závisí od jej čistoty – v prípade, že nedôjde k väčšiemu znečistneiu, stačí ju vymeniť jediný raz za celú sezónu. Spotreba vody za minulý rok bola 195 m3,“ prezradil hovorca.

Náklady na údržbu fontány sa pochopiteľne menia. Podľa Svatuškových slov vlani boli 6250 eur. „Bol v tom zahrnutý servis, údržba, opravy, platba za vodné a stočné a výdavky na elektrickú energiu,“ dodal.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM