Krimi

FOTO: 2 nehody na rovnakom mieste. Čo sa udialo na zvolenskom železničnom priecestí?

Na železničnom priecestí v mestskej časti Podborová vo Zvolene sa krátko po sebe stali dve nehody. Muži zákona na to zareagovali policajnou akciou.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: 2 nehody na rovnakom mieste. Čo sa udialo na zvolenskom železničnom priecestí?
17
Galéria

Železničná polícia vo Zvolene v utorok (8.1.) vykonala policajnú akciu na viacerých železničných priecestiach, ktorá bola zameraná na eliminovanie dopravno-bezpečnostných rizík na železničných priecestiach a v ich blízkosti; a taktiež na kontrolu dodržiavania bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky zo strany všetkých účastníkov cestnej premávky. „Do akcie sa zapojilo sedem železničných policajtov, ktorí v priebehu štyroch hodín kontrolovali železničné priecestia a železničné zastávky vo Zvolene, Podzámčoku, Dobrej Nive a Bzovíku,“ uviedla banskobystrická krajská policajná hovorkyňa Mária Faltániová.

2 nehody na rovnakom priecestí

Na železničnom priecestí v mestskej časti Podborová vo Zvolene, sa pár dní predtým stali až dve nehody. „V stredu (2.1.) v čase o 10:10 došlo vo Zvolene, na ulici Borovianska na železničnom priecestí k poškodeniu dvoch drevených rahien chráneného železničného priecestia jednokoľajovej železničnej trate Zvolen – Banská Bystrica. Vodič nákladného motorového vodidla MAN (smetiarske auto) nerešpektoval výstražné zvukové a svetelné znamenia železničného priecestia, signalizujúce prichádzajúci vlak,“ povedala hovorkyňa.

„S vozidlom aj napriek tomu vošiel na železničné priecestie. V čase keď bol celým vozidlom na železničnom priecestí sa rahná závor začali zatvárať, kedy zareagoval tak, že zvýšil rýchlosť vozidla, aby urýchlene opustil železničné priecestie, pričom zlomil dva kusy zatvárajúcich sa rahien závor. Uvedeným konaním spôsobil poškodenej spoločnosti škodu odhadnutú na 200 eur,“ pokračovala Faltániová so slovami, že v dôsledku vzniknutej udalosti musela byť jazda vlakov cez poškodené priecestie realizovaná zníženou rýchlosťou.

„V sobotu (5.1.) o 15:20, na tom istom železničnom priecestí na Podborovej, vodička osobného motorového vozidla Škoda Octavia zlomila koniec rahna závory, ktoré sa nachádza na pravej strane v smere od Podborovej na ulici Borovianska cesta. Uvedené rahno zachytila a zlomila tak, že keď prichádzala k priecestiu, oslepilo ju zapadajúce slnko a nevedela uviesť v akom stave boli závor len, že videla kus dreva ako jej odtrhol stierač a potom tesne ako prešla cez priecestie, prešiel osobný vlak,“ spomenula policajná hovorkyňa s tým, že uvedenou udalosťou nedošlo k meškaniu vlakov ani k zraneniu osôb. Škoda, ktorá vznikla pre spoločnosť bude vyčíslená dodatočne.

V obidvoch prípadoch podľa jej slov poverený príslušník začal trestné stíhanie za prečin poškodzovanie a ohrozovanie prevádzky všeobecne prospešného zariadenia.

Nové spojenie zvyšuje riziko

Od 2. januára 2019 došlo k obnoveniu železničného spojenia pre osobnú dopravu na trase Zvolen – Šahy. „Na predmetnej trati v okrese Zvolen a Krupina sú len dve železničné priecestia zabezpečené závorami, ďalších šesť priecestí je vybavených zabezpečovacím zariadením s dvoma červenými striedavo prerušovanými svetlami. Ostatné železničné priecestia na tejto trati sú označené iba zvislou dopravnou značkou „Stoj, daj prednosť v jazde“ doplnenú o dopravnú značku „Výstražný kríž pre železničné priecestie jednokoľajové“,“ dodala Faltániová.

Obnovením železničného spojenia Zvolen – Šahy, dôjde na trati k zvýšenému pohybu vlakov a tým vzniká aj väčšie riziko pri pohybe vozidiel a chodcov cez železničné priecestia. Preto polícia upozorňuje občanov a vodičov, ktorí nie sú na zvýšený pohyb vlakov na uvedenej trati zvyknutí, aby boli obozretnejší a opatrnejší pri prechádzaní cez nechránené železničné priecestia, aby tak predišli dopravným nehodám, alebo zrážkam osôb vlakom.

Pozrite si v priloženej fotogalérii zábery zo spomínaných nehôd na železničných priecestiach!

V OBRAZOCH: Na železničnom priecestí vo Zvolene sa krátko po sebe stali 2 nehody
17
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM