Nicole Regecová Rôzne

FOTO a VIDEO: Plte po rokoch opäť na Hrone! Splav si vyskúšala aj primátorka Zvolena

Takmer 10 rokov už plte nesplavovali rieku Hron, ktorá preteká mestom pod Pustým hradom. Prvú plavbu po dlhom čase si vyskúšala aj samotná hlava Zvolena - Lenka Balkovičová. Na akej trase budú plavidlá opäť premávať?

Ilustračný obrázok k článku FOTO a VIDEO: Plte po rokoch opäť na Hrone! Splav si vyskúšala aj primátorka Zvolena
Foto: Nicole Regecová

V utorok vyrazili zo Sliača smerom do Zvolena dve plte. Tie mali nalodenú exkluzívnu posádku, a to nie len primátorku Zvolena, ale aj primátora susedného kúpeľného mesta Sliač – Daniela Dunčka. Touto symbolickou jazdou dvoch funkcionárov sa zahájilo opätovné spustenie pltníctva na rieke pretekajúcej našim mestom.

Na trase Sliač – Zvolen

Nálada na brehu bola mimoriadne veselá a uvoľnená. Lenka Balkovičová spolu s Danielom Dunčkom sa plavby ani náhodou neobávali, práve naopak, tešili sa. Bezpečnostné predpisy nepustia, a tak si aj štatutári miest museli obliecť záchranné vesty. Primátorka Zvolena s úsmevom vtipkovala, že je už na všeličo zvyknutá a ani takéto netradičnejšie zážitky mimo kancelárskeho kresla ju neprekvapia.

Tohtoročná pltnická sezóna potrvá do septembra a premávať sa bude na trase Sliač – Zvolen. Naoko krátka trajektória meria zhruba 5,5 kilometra, no splav medzi susednými mestami trvá až 45 minút. Do budúcna sa nevylučuje ani možnosť splavu so začiatkom trasy v krajskom meste Banská Bystrica. „Tam je krajší a hlavne rýchlejší úsek – skôr pre náročnejších,“ vysvetľuje členka Prvého pltníckeho združenia na Hrone Ingrid Benková.

Maximálne 12 ľudí

Pltník Milan Kamenský, ktorý viedol jednu z utorkových posádok, sa venuje vodáctvu odjakživa. „Hron sme začali splavovať ešte iba ako takí nadšenci. Plte sme vytvárali z paliet, pričom odspodu sme dávali duše,“ spomína pltník s úsmevom. Plavba po tomto úseku Hrona je vraj maximálne pokojná a príjemná.

Zásadnou podmienkou pre úspešné splavovanie na plti je dostatočná hĺbka rieky: „Hĺbka vody musí byť aspoň 20 centimetrov, no záleží to aj od počtu osôb, ktoré sa plavia.“ Tradičné plte sú vyrábané zo smrekového dreva. „Problém je, vyrobiť spodnú časť, pretože sa musí ohýbať nahrievaním,“ dopĺňa vodák Milan. Celé plavidlo má dĺžku okolo sedem metrov, pričom previesť môže maximálne 12 ľudí.

Pozrite si fotky a video z prvého pltníckeho splavu Hrona po rokoch v našich galériách!

Čítajte tiež:

Dobrá správa o cestovnom ruchu vo zvolenskom okrese: Pribudli tisícky ubytovaných návštevníkov

VIDEO: Keď búrka udrie v najnevhodnejšej chvíli. Zábery, ako počasie prerušilo zvolenské korzo

Prvý splav Hrona na pltiach po rokoch
1
Galéria
Prvý splav Hrona na pltiach po rokoch
16
Galéria
Foto: Nicole Regecová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM