Stanislav Černák Krimi

FOTO a VIDEO z miesta: Hasiči vo zvolenskom depe zasahovali v skafandroch

Vo zvolenskom rušňovom depe bolo poriadne rušno. Sirény, skafandre a všade samé hasičské autá. Pozrite si zábery z miesta.

Ilustračný obrázok k článku FOTO a VIDEO z miesta: Hasiči vo zvolenskom depe zasahovali v skafandroch
Foto: Stanislav Černák

Aj keď celá situácia vyzerala naozaj dramaticky, tentokrát našťastie o reálny zásah pri reálnom nešťastí. Hasiči vo Zvolene mali zaujímavé cvičenie, pri ktorom simulovali únik motorovej nafty z nadzemnej nádrže v objekte rušňového depa vo Zvolene a jej následný požiar.

Zložitý postup

Aj keď išlo iba o taktické cvičenie, všetko prebiehalo v plnom nasadení. „Problém bol v trakčnom vedení, ktoré bolo treba odpojiť, aby nešiel prúd do celej trate. Treba to vyskratovať skratovacími tyčami a vypísať potrebnú dokumentáciu. A až po potvrdení tejto dokumentácie môže byť zahájený samotný zásah,“ informoval o postupe hasičov Dušan Hancko, vedúci Operatívno-technického oddelenia Krajského riaditeľstva HaZZ v Banskej Bystrici.

Ako ďalej uviedol, aj napriek tomu, že išlo o taktické cvičenie, tak hasiči postupovali, ako by si to yvžadovala sitácia v reálnej situácii na trati s elektrickým trakčným vedením. „Najskôr prebiehali činnosti so zabezpečením zásobovania hasiacimi látkami, to znamená, že hasičské jednotky zo Zvolena, zaujali s prostriedkami, ktoré mali k dispozícii zaujali svoje predbežné postavenie. Čakalo sa na príchod hasičov z iných staníc a dobrovoľných hasičov z okolitých obcí. Musela sa zabezpečiť kontinuálna dodávka vody,“ opísal Hancko priebeh zásahu.

Poriadne zhodnotenie situácie

„Veliteľ zásahu prišiel na miesto, zhodnotil situáciu, vykonal prieskum ohlásil pôdorysné rozmery tohto objektu, ktorý je formálne zasiahnutý požiarom. Počítajú sa potrebné objemy hasiacich látok, ktoré sú potrebné na likvidáciu tohto požiaru. Pre hasenie nádrže s horľavou kvapalinou nesmie byť začatý zásah skôr, ako bude zhromaždený trojnásobný objem hasiacich látok na zahájenie takéhoto zásahu. Ak by došlo počas hasenia k rozhoreniu alebo poškodeniu, tak aby zásah mohol byť opakovaný a aby sa mohlo pokračovať v jeho likvidácii,“ pokračoval vo vysvetľovaní náročného zásahu vedúci operatívno-technického zariadenia.

Po odpojení elektrickej trate sa požiar hasil objemovou penou. Žiaľ, taktické cvičenie bolo bez umelo vytvoreného požiaru. Predsa len v objekte Rušňového depa, by to bolo veľmi nebezpečné. „Za normálnych okolností by sme tu, kde stojíme teraz nestáli, pretože by sa požiar mohol šíriť ďalej,“ povedal Dušan Hancko a dodal, že v takýchto prípadoch je zásah rozdelený do 2 etáp. Prvá je zameraná na uhasenie požiaru v nádrži a druhá je ochladzovanie a ochrana okolitých objektov a technológií, aby požiar nezasiahol aj tie.

Aj napriek tomu, že šlo o taktické cvičenie, tak hasiči pristupovali k tomuto zásahu absolútne profesionálne a s plnou vážnosťou. Pozrite si ich boj v našej fotogalérii a videogalérii.

Video zo zásahu hasičov pri úniku motorovej nafty v rušňovom depe
12
Galéria
Hasiči zasahovali v rušňovom depe
39
Galéria
Foto: Stanislav Černák
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM