Eva Drugdová Rôzne Správy

FOTO: Dedinka pri Zvolene sa pýši zrúcaninou hradu. Viete, o ktorej obci je reč?

Aké zaujímavosti ukrýva známa obec neďaleko Zvolena? Môže sa pochváliť zrúcaninou hradu na návrší, no to nie je všetko. Vedeli ste o zvone z obdobia baroka?

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Dedinka pri Zvolene sa pýši zrúcaninou hradu. Viete, o ktorej obci je reč?
14
Galéria
Foto: Eva Drugdová / Zdroj: Dnes24.sk

Podzámčok leží v Pliešovskej kotline, no zasahuje aj do doliny Neresnice a do západných hrebeňov Javoria. Prvá písomná zbierka o obci bola napísaná v roku 1425. Vznikla z majera pod hradom a na začiatku ju tvorili len samostatné usadlosti, ktoré mali názov predovšetkým po obyvateľoch, ktorí miesta spravovali, alebo na nich žili. Tieto názvy sa používajú aj dodnes.

Obec Podzámčok nájdete asi 10 kilometrov od Zvolena smerom na juh a spoznáte ju vďaka jej dominante, ktorou sa môže popýšiť. Reč je o hrade Dobroniva, ktorý síce nesie meno susednej dedinky, ale patrí do katastra obce Podzámčok.

Dominanta obce

Hrad vznikol pravdepodobne po tatárskom vpáde v druhej polovici 13. storočia ako strážny objekt pri starej obchodnej ceste južne od Zvolena. Mal veľmi výhodnú polohu a čo to si aj prežil. V roku 1306 ho obliehal a dobyl Matúš Čák Trenčiansky. Bol centrom dobronivského kráľovského majetku až do 16. storočia. V období renesancie viackrát menil majiteľov a najdlhšie ho vlastnili Esterházyovci, od roku 1614 do roku 1804.

Hrad Dobroniva pozostával z dvojposchodového paláca, veže a kamenných hradieb. Vonkajšie opevnenie bolo zemné. Obranu hlbokých priekop a širokých valov, ktoré sa prstencovito rozkladali okolo kopca posilňovali aj streľbou z hradu. Hrad bol začiatkom 17. storočia už v takom zlom stave, že sa správa panstva presťahovala do novej budovy v podhradí a na hrade zostala len vojenská posádka. Zachoval sa opis z roku 1668, podľa ktorého bol hradný palác kamennou stavbou, ktorú chránili dve brány, bašta a silné opevnenie. Od konca 18. storočia pustol.

V súčasnosti zo zámku zostal len severný múr paláca s oknami a niekoľkými architektonickými detailmi. Na najvyššom mieste návršia je teda zachované torzo palácovej stavby, ktorá bola od roku 1995 opravovaná a je vo vlastníctve obce Podzámčok. V areáli hradu sa tiež nachádza oddychová parková časť s lavičkami a ohniskom, kde sa dá stráviť príjemné popoludnie opekaním a obdivovaním krásneho výhľadu.

Zvon z obdobia baroka

Okrem dominantného hradu sa v obci oplatí navštíviť zvonicu v centre obce, ktorá pochádza z roku 1868 a je v štádiu vyhlasovania za kultúrnu pamiatku. Nachádza sa v nej totiž ďalšia pozoruhodnosť, zvon z obdobia baroka, z roku 1782 od Jána Juraja Knoblocha z Banskej Bystrice.

Predmetom záujmov k pamiatkovej starostlivosti je aj starý cintorín s kamennými i drevenými krížmi, zdobenými bohatým rastlinným i geometrickým ornamentom, objekt mlyna, pôvodná zachovalá architektúra obytných domov a pôvodné historické objekty usadlostí. Takmer v každom dome môžeme nájsť nejaké náradie, pôvodné zariadenie, kroje alebo iné veci s nádychom starých čias. Pôvodná architektúra sa najviac zachovala v časti Horný koniec a Pod zámkom.

V priloženej galérii si môžete pozrieť zábery z obce Podzámčok!

V OBRAZOCH: Krásy dedinky Podzámčok pri Zvolene
14
Galéria
Foto: Eva Drugdová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM