Eva Drugdová Rôzne Správy

FOTO: Hane učaroval pole dance a učí ho aj Zvolenčanky. Paráda, čo dokáže na tyči!

Hoci mnohým sa môže spájať so striptízom, pole dance je spojením tanca a fitness. Vedeli ste, že sa trénuje aj vo Zvolene?

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Hane učaroval pole dance a učí ho aj Zvolenčanky. Paráda, čo dokáže na tyči!
4
Galéria
Zdroj: archív Hany Ritterovej

Hana Ritterová sa tancu venuje odmalička a bola veľmi úspešná aj v zahraničí, kde tancovala street dance. Postupne si však zamilovala pole dance, čiže tanec pri tyči a vo Zvolene ho dokonca trénuje. Ide o spojenie tanca so športom a hoci mnohých láka, stále sa ostýchajú vyskúšať túto novinku. Chcete sa o pole dance dozvedieť viac? Prečítajte si rozhovor so zvolenskou trénerkou.

Ako ste sa dostali k tancovaniu?

K samotnému tancu som sa dostala, keď som mala 14 rokov. Bol to street dance, ktorý som neskôr aj učila. Ako 20-ročná som odišla do Írska a tam som v street dance pokračovala. Mali sme vlastnú skupinu, s ktorou sme pochodili celé Írsko, ale aj zahraničie. Začalo sa to teda takým street dancom a hip-hopom.

Ako ste potom prešli k pole dancu?

K pole dancu som sa dostala v podstate cez moju kamarátku, ktorá ma oslovila, či to nechceme vyskúšať. Našli sme jednu stránku pole dancu v Dubline a išli sme. Učili nás chlapi. No a ja sa učím ešte stále, lebo v tomto tanci je nekonečne veľa prvkov a kombinácií, čo v podstate nemá hraníc.

Ako dlho sa už venujete „tancovaniu pri tyči“?

Toto je štvrtý rok. Trénovať som začala v decembri 2016. Zatiaľ mám dosť záujemcov, uchytilo sa to. O chvíľu budem musieť zaúčať niekoho na výpomoc. Ľudia majú o pole dance záujem a som veľmi rada, že nie sú uzavretí. Myslím si, že ešte stále je tento tanec v plienkach. Stretávam sa s tým, že veľa ľudí nevie, o čo ide.

Mnohí si „tanec pri tyči“ spájajú so striptízom. Má to s tým niečo spoločné?

Nie som prekvapená, že si ho veľa ľudí spája práve so striptízom, pretože samotný tanec prišiel zo striptízových klubov. Dá sa však povedať, že pole dance má svoju históriu v Indii, konkrétne v športe Mallakhamba, kde na drevených tyčiach chlapi predvádzajú rôzne kúsky. Taktiež v čínskom cirkuse a neskôr sa tyče dostali do striptízových barov. Niektoré striptízové tanečnice to poňali inak a začali vymýšľať na tyčiach rôzne prvky a ich kombinácie. Tak vznikla dnešná podoba pole dance. V podstate je to aj tanec, aj gymnastika, fitness a posilňovanie s váhou vlastného tela.

Čo by ste povedali, že je pole dance? Viac tanec alebo fitness?

Sú dve kategórie, ktoré sa robia. Jedna robí pole fitness a niekto robí pole art. To je viacej tanečné. Ja sa orientujem skôr na pole fitness, i keď rada tancujem. Mám svojský štýl. Vždy tam niečo zapojím aj z latina, hip-hopu, taký mixík, nech je to zaujímavé.

Ako vyzerá tréning? Ide sa hneď na tyče?

Prvá musí byť zahrievačka, natiahneme svaly, čiže strečing a ďalej sa postupuje k posilňovačke a vyťahovačkám pri tyči. Ruky dajú dosť zabrať. Potom prechádzame k určitým prvkom, podľa toho, aký je kto level. Keď sú to začiatočníci, učíme sa ľahké veci, ako sú točky, lezenie, či sedenie na tyči, ale aj visieť dole hlavou. Všetko má svoju postupnosť.

Chodievajú k vám aj chlapi?

Zatiaľ nie. Veľa známych sa ma pýta, čo to vlastne je. Určite ich to láka, ale trochu sa asi hanbia.

Je váha a vek pri tomto tanci podstatná?

Veľakrát dostávam túto otázku, preto robím skúšobné hodiny, kde si to môže každý vyskúšať. S váhou absolútne nie je problém. Postupne sa naberá sila v rukách a formuje postava, spevňuje sa bruško a ruky. Treba mať vôľu. Ak je vôľa, je aj cesta. No a vek? Mám aj vekovú kategóriu od 40 do 50 rokov. V jednej skupine mám baby, ktoré majú 19, ďalej sú tam 30-tky a najstaršia má asi 43.

Trénujete aj deti?

Deti netrénujem, i keď som dostala niekoľko otázok, či plánujem v budúcnosti aj niečo pre ne. Momentálne je však toho dosť. Ak nájdem výpomoc, určite. Tancujú to totiž aj deti.

Zúčastňujete sa aj nejakých súťaží?

Súťaží je dosť a je ich čoraz viacej aj na Slovensku. Momentálne sa nezúčastňujem žiadnych. Skôr by som rada niekoho pripravila. Myslím si, že adept je, ale ešte na tom musíme trochu popracovať. Existujú rôzne kategórie a v rámci každej musí tanečník zvládnuť isté predpísané prvky a predviesť ich v zostave.

Ako dlho trvá, kým sa začiatočník zabehne?

Myslím si, že je to individuálne. Závisí od toho, či má niekto za sebou nejaký športový „background“. Baletke alebo gymnastke to ide oveľa ľahšie. Nepreraďujem ich ale. Skupina ide celá. Väčšinou sa ľudia tak zharmonizujú, že mi je ľúto ich trhať. Ťahajú sa navzájom a podporujú sa.

Pozrite si kúsky šikovnej „tanečníčky pri tyči“ v priloženej fotogalérii!

V OBRAZOCH: Pole dance vo Zvolene
4
Galéria
Zdroj: archív Hany Ritterovej
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM