Eva Drugdová Kultúra

FOTO: Hoci ich obchádzame, zaslúžia si našu pozornosť. Významné pamätníky vo Zvolene

Viete, čo všetko pripomínajú pamätníky v našom meste? Prečítajte si o piatich z nich!

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Hoci ich obchádzame, zaslúžia si našu pozornosť. Významné pamätníky vo Zvolene
24
Galéria
Foto: Eva Drugdová / Zdroj: Dnes24.sk

Mnohé pamätníky, nachádzajúce sa v našom meste, obchádzame bez povšimnutia, hoci si zaslúžia našu pozornosť. Vyzdvihujú totiž činy, významné udalosti, alebo osobnosti z minulosti nášho mesta a patria medzi umelecké diela. Niektoré nám udrú do očí takmer pravidelne, pretože sa nachádzajú v samotnom centre Zvolena. No sú aj také, o ktorých možno ani netušíte. V našom meste je pamätných tabúľ a pamätníkov naozaj neúrekom. Vybrali sme pre vás niekoľko, medzi ktorými sú známe aj menej známe pamätihodnosti. Informácie o nich sme získali vďaka publikácii Krajskej knižnice Ľudovíta Štúra, ktorá v roku 2013 vydala podrobného sprievodcu pamätníkmi vo Zvolene.

Valaška (Fo to v galérii č. 1 – 4)

Pamätník SNP alebo tiež Valaška slúži pre mnohých Zvolenčanov ako bod stretnutia. Aká je však jeho historická hodnota? Podklad pamätníka tvorí kamenná doska obložená poľskou a egyptskou žulou. Na podstavci je v nadrozmernej veľkosti osadená valaška, zváraná z kovu s obojstrannými figurálnymi reliéfmi. Tie vyjadrujú podporu ľudu bojovníkom v povstaní. Autormi sú architekt Jozef Lacko a akademický sochár Ján Kulich. Pamätník bol odhalený 29. augusta 1974 pri príležitosti 30. výročia SNP.

Pomník padlým vojakom sovietskej armády (Foto v galérii č. 5 – 8)

V samotnom centre námestia sa nachádza pomník padlým vojakom sovietskej armády, ktorý bol postavený v roku 1945. V bojoch o mesto Zvolen zahynulo 200 sovietskych a 111 rumunských vojakov. Na ich počesť bol na námestí vybudovaný pomník. Postavila ho špeciálna skupina sovietskej armády spolu s obyvateľmi mesta. Jeho autorom je architekt Gustáv Stadtrucker. Pomník pozostáva zo štvorcového odstupňovaného podstavca, ktorý prechádza do obelisku. Na ňom sú umiestnené znaky Sovietskeho zväzu. Na pomníku sa tiež nachádza text vyzdvihujúci slávu hrdinom, ktorí padli v boji za slobodu Sovietskeho zväzu a Československa. Pomník prešiel pod správu mesta a v roku 2003 bol zrekonštruovaný.

Obelisk nádeje (Foto v galérii 9 – 12)

Novším a možno aj menej známym je Obelisk nádeje, ktorý bol slávnostne odhalený v roku 2009. Nachádza sa v Parku ušľachtilých duší v blízkosti Technickej univerzity. Tento park je venovaný všetkým slovenským občanom, zachraňujúcim Židov pred deportáciami do koncentračných táborov. Obelisk navrhol výtvarník Palo Macho a ide o vyše päť metrov vysokú sklenú dominantu parku. Pamätník transformuje v sebe celú škálu svetiel, ktoré symbolizujú nádej a život. Za tmy je teda obelisk osvetlený. Hneď vedľa sa nachádza ďalšia zaujímavosť, ktorá rozhodne stojí za zmienku a tou je pamätník Cesta pokory (Foto v galérii č. 13 – 14). Kamienky uložené v sarkofágu predstavujú obete holokaustu. Pod sarkofágom sa nachádza hrobka, do ktorej sa vstupuje a pri vkročení na posledný schod sa osvetlí a začne hrať pohrebná pieseň.

Pamätník plačúca fontána (Foto v galérii č. 15 – 19)

Pamätník plačúcej fontány môžeme nájsť na Tehelnej ulici v Parku zabudnutých susedov. Ten je nielen miestom oddychu, ale zároveň pripomína hrôzy druhej svetovej vojny. Bol venovaný ľuďom, ktorí boli nútení kvôli svojej rase opustiť mesto. Aj Pamätník plačúca fontána symbolizuje slzy za ľudí s tragickými osudmi. Fontána má tvar vyvalených dverí ako symbol domova, ktorý prestal byť miestom istoty a bezpečia. Tečúca voda zároveň dáva nádej na nový život. Pamätník bol odhalený v roku 2012 a jeho autorom je Igor Faško.

Symbolický cintorín SNP ( Foto v galérii č. 20 – 22)

Pred vstupom do vojenských cintorínov sa nachádza Symbolický cintorín s pomníkom na pamiatku občanom, ktorí zahynuli v druhej svetovej vojne a počas SNP. Pomník tvorí mramorová platňa, na ktorej je umiestnené súsošie. To predstavuje ženu s ratolesťou ako drží padlého bojovníka. Na múriku je umiestený text, pripomínajúci si slávu padlých vojakov. Pomník bol odhalený v roku 1969 a autorom plastiky je sochár Alfonz Groma. Jeho rekonštrukcia bola zrealizovaná v roku 2002. Na cintoríne môžete nájsť aj ďalšiu pamätihodnosť, ktorou je Pomník sovietskej armády (Foto v galérii č. 23 – 24).

V priloženej galérii si môžete pozrieť významné pamätníky v našom meste!

V OBRAZOCH: Významné pamätníky vo Zvolene
24
Galéria
Foto: Eva Drugdová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM