Nicole Regecová Kultúra

FOTO: Impozantná hra farieb vo Zvolene. Videli ste už pokope 150 druhov ruží?

Pohľad, ktorý poteší oči! Najkrajšie ruže nájdete na jednom mieste a priamo pod Pustým hradom. Kráľovná všetkých kvetov sa predstavila v plnej kráse. Čo všetko mohli obdivovať Zvolenčania?

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Impozantná hra farieb vo Zvolene. Videli ste už pokope 150 druhov ruží?
Foto: Nicole Regecová

V Lesníckom a drevárskom múzeu vo Zvolene ste mohli v posledných dňoch sledovať špeciálnu výstavu, ktorá niesla názov Krása ruží. Už z hlavného vchodu na námestí návštevníkov vítala konštrukcia, ktorá bola obrastená rýdzo červenými ružami. Počas 13. ročníka unikátnej výstavy sa konal aj špeciálny kurz očkovania týchto rastlín.

Viac o vystavovaných kvetoch nám povedala Mária Števulová, členka zvolenského Rosa klubu. Spolok funguje už od roku 1973 a bol založený milovníkmi kvetín pri Arboréte Borová hora vo Zvolene. Venuje sa pestovaniu ruží. Väčšina z nich je pestovaná priamo v meste pod Pustým hradom.

V priestoroch múzea bolo umiestnených približne 150 rozličných druhov ruží. „Väčšina vystavovaných ruží boli anglick, tie prevládali. Z Rosa klubu ste mohli vidieť cirka 60 ruží, najmä českých, slovenských, nemeckých a francúzskych šľachtiteľov,“ vysvetľuje pôvod kvetov Števulová.

„Kým sami vypestujete peknú ružu, trvá to až tri – štyri roky. No obyčajne sa kupujú už hotové,“ zdôrazňuje náročnosť starostlivosti vášnivá pestovateľka. Ruže, ktoré boli vystavené v múzeu, si počas troch dní tiež vyžadovali osobitú starostlivosť, aby nezvädli: „Každý deň sa museli ošetrovať. V miestnosti bola udržiavaná špeciálna klíma, ale tá pivnica je našťastie dostatočne chladná. Taktiež sa museli stále orosovať.“

Zábery impozantných kvetín nájdete v našej fotogalérii!

Čítajte tiež:

VIDEO a FOTO: Mladí roztancovali zvolenské námestie. Reakcie divákov hovoria za všetko

VIDEO a FOTO: Deň sídliska Západ prilákal Zvolenčanov. Vydarenú akciu nepokazil ani dážď

Toľko druhov ruží ste pokope nevideli
26
Galéria
Foto: Nicole Regecová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM