Jakub Forgács Správy

FOTO: Keď Zvolenčania spoja sily. Pri veľkom upratovaní pomáhali škôlkári aj rybári

Nelenili, zobrali vrecia a pustili sa do upratovania! Pozrite si, ako prebehla veľká jarná očista Zvolena a kto si nakoniec vyslúžil Zelenú bodku.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Keď Zvolenčania spoja sily. Pri veľkom upratovaní pomáhali škôlkári aj rybári
Zdroj: Mesto Zvolen

Symbolom uplynulého týždňa sa stali zelené vrecia. Zvolenčania do nich zbierali odpadky po sídliskách a v meste v rámci akcie Spolu vyzbierame viac. Podujatia, organizovaného pri príležitosti Dňa Zeme, sa zúčastnili Zvolenčania od tých najmenších po najväčších.

Takmer dve tony

„Deti z Mš marš. Malinovského sa učili rozlišovať a triediť odpad a v okolí svojej školy zbierali veľké kusy papiera. Staršie deti už robili jarnú očistu v teréne, okolo svojich škôl či na turisticky významných miestach, napr. v okolí Červeného medokýša,“ uviedla Eva Ježovičová, referent pre styk s verejnosťou z Mestského úradu.

Za štyri dni čistenia podľa jej slov vyzbierali deti z ôsmich škôl a škôlky spolu 1920 kg odpadu. Do akcie Spolu vyzbierame viac sa zapojili deti zo ZŠ Alexyho, ZŠ Jilemnického 1 a 2, ZŠ Hrnčiarskej, ZŠ Námestia mládeže, ďalej zo stredných škôl SOU hotelových služieb a obchodu, SPŠ Dopravnej a napokon zo spomínanej škôlky. Najviac toho vyzbierali deti na Západe v okolí Tesca, potom v Sekierskej doline a smerom na Červený medokýš. V piatok na Námestí SNP zástupcovia mesta ocenili všetky zúčastnené školy.

Dôchodcovia aj rybári

Cez víkend sa k deťom pridali dospelí. Mesto v spolupráci s predsedami mestských častí alebo členmi výborov zorganizovalo celomestskú akciu na očistu mesta. Celé doobedie ste mohli vidieť obyvateľov samostatne alebo v skupinkách pracovať na zveľaďovaní okolia svojich domov a bytov. „Do očisty mesta sa zapojili obyvatelia Zlatého potoka, Sekiera, Západu. Borová hora doslova ožila a zbavila sa množstva odpadov, dokonca starej unimobunky. Ide o lokalitu, ktorú bohato navštevujú nielen Podborovčania, ale aj ľudia z blízkeho či ďalekého okolia,“ pokračovala Ježovičová.

„Práve Podborovský spolok na čele s poslancom Vladimírom Luptákom dokázal zmobilizovať desiatky ľudí všetkých vekových kategórií, preto po vyhodnotení mesto rozhodlo, že Zelenú bodku si najviac zaslúžia práve Podborovčania,“ dodala so slovami, že správne uchopili hlavnú myšlienku podujatia – stretnúť sa, zoznámiť sa a pomôcť si pri napĺňaní spoločného cieľa, ktorým je väčší poriadok v meste.

V hojnom počte pomáhali aj rybári, keďže sa čistilo aj územie okolo priehrady. Nezaháľali však ani dôchodcovia. Celkovo sa v sobotu vyzbieralo okolo 60 vriec odpadu a štyri kontajnery.

Čítajte tiež:

Zvolen rozkvitol a hýri farbami. Zavítali sme na jednu z najkrajších ulíc v meste! FOTO

V roku 2015 hospodáril Zvolen s prebytkom. Použiť môže vlaňajšiu úsporu 1,2 milióna eur

Veľké upratovanie Zvolena v OBRAZOCH
15
Galéria
Zdroj: Peter Košík
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM