Nicole Regecová Rôzne

FOTO: Len 21-ročný mladík pri Zvolene založil značku: Unikátne drevené výrobky spod šikovných rúk

Záujem o tradičné slovenské remeslá upadá. No vždy sa nájde svetlá výnimka. Vo zvolenskom okrese je ňou Paľo Šturák (21), ktorý sa odmalička venuje spracovaniu dreva. Dnes predáva nielen misky či vázy, ale aj drevené hodinky a štýlové motýliky. Ako sa mu podarilo rozbehnúť biznis?

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Len 21-ročný mladík pri Zvolene založil značku: Unikátne drevené výrobky spod šikovných rúk
Zdroj: Paľo Šturák

Základnú aj strednú školu absolvoval v meste pod Pustým hradom. Od 12-tich rokov sa začal venovať drevo-spracovaniu. „Videl som prvé video na Youtube a pomaličky som sa do toho dostal. Remeslo však máme v rodine, venoval sa tomu môj otec aj starký,“ opisuje začiatky Paľo.

Rýchly štart

Približne pred piatimi rokmi si dokonca založil vlastnú značku výrobkov. Gro produktov tvoria misky a vázy, či už úžitkového alebo ozdobného typu. No posunul sa aj k výrobe masívnych stolov, dekorácií od výmyslu sveta a najnovšie ručne vyšíva aj slovenské kroje z rôznych krajov.

„Najviac asi východoslovenske, tie sa mi páčia. Detvianske veľmi nemusím, majú holý pupok, a to ľudia až tak nekupujú. Väčšinou si ich berú folklórne súbory,“ ozrejmuje mladík. Chuťovkou pre zákazníkov môžu byť drevené kvety, hodinky, kovbojské klobúky z tenučkého dreva či moderné motýliky. „Ale to musíte nájsť človeka, tak správne šľahnutého,“ smeje sa.

Jediný na Slovensku

„Mám unikát, čo sa týka dreva. Je staré až 20 tisíc rokov. Bolo vykopané osme metrov z pod hladiny Dunaja na mŕtvom ramene. Spravil sa na to aj výskum na univerzite. Jednu vázu z tohto materiálu som predal v Košiciach,“ začína príbeh.

„Predával som na jarmoku a už som sa balil. Tu vázu som si nechal pri upratovaní na koniec. V tom prišiel nejaký chlap a spýtal sa na ňu. Bol som už nervózny z toho, ako každému x-krát musím vysvetľovať celú story o dreve, aby mi verili. No povedal som si, že tak ešte raz to vyložím najlepšie ako viem. Bola dosť drahá, ani som poriadne nedúfal, že by ju mohol kúpiť. Ten pán odišiel a vrátil sa o 10 minút aj s peniazmi. Neveril som vlastným očiam,“ opisuje zážitok.

Drevo si objednáva z celého sveta – z Afriky, Ázie, Austrálie či Ameriky. Samozrejme sa venuje aj slovenskému. Jeho výrobky sú jedinečné tým, že všetky robí ručne a len ťažko nájdete dva rovnaké. No práve tento fakt mu niekedy príde ako nevýhoda, pretože ľudia uvidia niečo, čo si už niekto kúpil a chcú úplne rovnaký produkt. „Snažím sa vyhovieť, ale to sa nedá. Čarovať ešte neviem,“ smeje sa.

Rodený obchodník

Svoju značku najčastejšie predáva na jarmokoch. „Pracujem od 18-tej večer do 6-tej ráno, cez noc. Vtedy je tma a nič ma nevyrušuje ani neláka k inej činnosti. Počas týždňa teda vyrábam veci a každý víkend behám po Slovensku na jarmokoch,“ opisuje svoje pracovné návyky. „Piatky sú ťažké, lebo na jarmoky odchádzam už okolo tretej v noci. A ešte, keď ste celý deň na nohách…“ hovorí.

Predaj ho baví, tak isto ako samotné spracovanie dreva, pri ktorom sa mu páči najmä, keď drevo stále mení svoju farbu a podobu. „Mám pocit, že ľudia vôbec nežijú v prítomnosti. Zamýšľajú sa buď nad minulosťou alebo riešia budúcnosť. Často vidím ako chodia bez duše znudení. No keď sa stane, že ich zaujme môj produkt, oči sa im rozžiaria a zrazu sú v prítomnom okamihu. To je najlepší pocit a ani nemusím výrobok predať,“ komentuje svoju záľubu.

Paľa by ste jednoznačne nevideli na jarmoku len tak posedávať na stoličke a čakať na zázrak. V ľudovom kroji s drevenými hodinkami na ruke predvádza veľkú šou. Za stánkom spieva či rovno ukazuje spracovanie dreva v priamom prenose. Miluje diskutovať so zákazníkmi a nemá problém, urobiť zľavu, pokiaľ si to klient dobre odôvodní. „Keď si idem odbehnúť na WC, tak mi to poriadne trvá, pretože ma ľudia cestou zastavujú a chcú sa so mnou v kroji fotiť. Čím viac je mesto západnejšie, tým je to horšie, lebo musím absolvovať kopu fotiek,“ usmieva sa.

Tvrdá práca

Mladý remeselník má pocit, že niektorí ľudia si neuvedomujú, koľko práce je za jediným produktom. Zložitejšie misky vyrába aj štyri – päť dní. No práca ho baví. Inšpiráciu čerpá zo samotného dreva: „Niekedy sa len pozriem na konár a už viem, čo z toho spravím. Samozrejme, že najviac vyrábam, čo sa páči ľuďom. Aj keď niektoré veci nosím v kufri auta niekoľko rokov. Iné sa naopak predajú hneď ako sa začnem vybaľovať na jarmoku.“

Jeho najťažší stôl vážil 100 kilogramov a najväčšia miska mala priemer jeden celý meter. Zaujímavá je aj váza, ktorá merala 70 centimetrov a jej priemer tvoril pol metra. Paľo sa snaží stále zlepšovať, podľa čoho sa riadi troma zásadami: „Musíte o svojom obore veľa čítať, sledovať, ako v ňom pracujú iní a samozrejme, stále skúšať. Tak sa vždy posuniete aspoň o kúsok.“

Krásne výrobky 21-ročného mladíka si môžete prezrieť v našej fotogalérii!

Čítajte tiež:

Akčná zvolenská kaderníčka v ROZHOVORE: Chodím na strelnicu, jazdím na motorke a trénujem box!

Mexickí návštevníci Zvolena v ROZHOVORE: Máte najkrajšie ženy, ale čo nás nemilo prekvapilo?

Unikátne výrobky 21-ročného Paľa v OBRAZOCH
26
Galéria
Zdroj: Paľo Šturák
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM