Eva Drugdová Rôzne Správy

FOTO: Michaela s tortami doslova čaruje: Vytvárala už aj elektrickú rozvodnú skriňu

Michaela Hybská z Pliešoviec našla záľubu v pečení tort len pred pár rokmi. Odvtedy ich už upiekla tisíce. Nemá núdzu ani o netradičné požiadavky zákazníkov.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Michaela s tortami doslova čaruje: Vytvárala už aj elektrickú rozvodnú skriňu
33
Galéria
Zdroj: archív Hybská

Michaela Hybská z Pliešoviec síce vyštudovala technický smer, ale pred šiestimi rokmi našla záľubu v pečení. Našla v sebe skrytý talent a dnes vytvára naozaj prekrásne torty. Podľa nej je však dôležité, aby boli torty vkusné a snaží sa do každej vniesť niečo svoje. Aké požiadavky majú ľudia najčastejšie? Dočítate sa v rozhovore!

Kedy ste sa začali venovať pečeniu tort?

Začalo sa to ako záľuba. Najskôr som upiekla niečo pre syna, pre rodinu a potom pre známych. Musím sa však priznať, že som predtým nevedela piecť. Pustila som sa do toho asi šesť rokov dozadu. Naštudovala som si, ako sa to robí a postupne som skúšala. Mama je kuchárka, tak mi niečo poradila, keď bolo treba. V podstate som sa ale všetko naučila sama. Našla som si recepty, vyskúšala som ich a začala som piecť. Na internete som si vyhľadala, čo všetko sa dá spraviť. Neverila som, že to je možné a chcela som všetko skúsiť. Prichádzala som pomaly na to, ako to mám robiť, aby to aj dobre chutilo, aj vyzeralo.

Čo bolo pre vás na začiatku ťažšie pečenie alebo zdobenie?

Myslím si, že zdobenie bolo ťažšie. Naučiť sa robiť dobrú piškótu a krémy, to sa dá, ale neskôr prišli väčšie požiadavky. Musela som sa naučiť piecť dobošku, penové torty a kadejaké iné. Predpokladám, že za tie roky som už zo tritisíc tort upiekla. Tak do toho človek príde. Techník je ale úžasne veľa a stále sa je čo učiť.

Máte aj umelecké cítenie, keď dokážete torty tak krásne vyzdobiť?

Mám stavebnú priemyslovku a tam sme museli kresliť. Áno, do určitej miery musíte mať estetické cítenie, aby to bolo pekné. A hlavne je dôležitý vkus. Niektoré torty sú už príliš prečačkané. Keď pečiem, snažím sa kombinovať maximálne tri farby. Samozrejme, pri detských je to iné. No zatiaľ mi to tak vychádza a ľudia si už na môj štýl zvykli. Podľa mňa je dôležité, aby každá cukrárka mala svoj vlastný rukopis. Už sa mi niekoľkokrát stalo, že ľudia na oslave spoznali moje torty.

Povedali by ste niekedy, že vás bude baviť pečenie?

Nikto by to o mne nepovedal. Ja absolútne nie som ten typ. Mám vysokú školu stavebnú, odbor ekonomika riadenia stavebníctva. Pracovala som v reklame, no zrazu prišiel v živote zvrat. Rozmýšľala som, čo urobím. Skúsila som piecť a prirodzene sa to rozbehlo. Niekde to tam asi bolo vo mne ukryté. Je to pre mňa úžasná kreatívna záľuba.

Na akú príležitosť najčastejšie pečiete?

Asi najčastejšie sú narodeninové torty. Novým trendom sú teraz takzvané nahé torty. Vidíte korpusy aj plnky a torty nie sú potiahnuté fondánom, len ozdobené ovocím. Takých je strašne veľa. Potom sú to svadobné torty a závisí od sezóny, keď sú sväté prijímania a krsty. Narodeninové sú však klasiky a idú celoročne. Myslela som si, že leto bude oddychovejšie, ale nie. Je toho ešte viacej ako cez rok.

Aké torty sú obľúbené u detí?

Bývajú také fázy. Detské idú podľa rozprávky, ktorá práve beží. Elsa ešte stále doznieva. U chlapcov sú to autá a pečiem ich veľmi rada. Od traktorov cez mercedesy, až po bavoráky či formuly. Tu sa asi prejavuje moje technické vzdelanie, lebo si musím stiahnuť z internetu, ako presne auto vyzerá. Spravím si maketu a dotváram tortu. To ma baví.

Mali ste už aj nejaké kuriózne požiadavky?

Prišli za mnou mladí ľudia, že chcú pre maminu tortu kocúra, ktorého má desať rokov a miluje ho. Doniesli fotky, bol pofotený z každej strany, aby som ho upiekla. Pre mňa to nebol problém, len som ich upozornila, či je to vhodné. Keď je mama tak závislá na tom kocúrovi, či bude chcieť doň zarezať nožom. Písali mi potom, že s tým mala naozaj problém. Nakoniec sa ale torta zjedla. Ľudia majú veľmi zaujímavé požiadavky na torty.

Aká bola najnetradičnejšia torta, ktorú ste piekli?

Jedna z posledných, čo som piekla, bola rozvodná elektrická skriňa. Alebo muflonia hlava bola taká zvláštna. Veľa je teraz tort s rodinnými fotkami. Mala som ale napríklad požiadavku na svadobnú tortu, kde nevesta bola kravička a ženích krtko. Neprezradili však prečo.

Máte nejakú predlohu, podľa ktorej pečiete?

Väčšinou mi ľudia pošlú fotku, akú tortu chcú. Ja však nekopírujem a upozorním každého, že sa inšpirujem, ale presne tak to nespravím. Zdá sa mi to nefér voči človeku, ktorý to vymyslel. Snažím sa vložiť do toho niečo svoje. Najlepšie je, keď mi nechajú voľnú ruku a môžem sa realizovať. Ja osobne milujem kombináciu biela, čierna a červená a veľmi rada robím torty v týchto farbách. Vyzerá to elegantne. Jedna nevesta bola mimoriadne odvážna. Chcela čiernu tortu s červeným a bielym a to bolo úplne super. Páči sa mi, keď je niekto odvážny.

Aké príchute sú obľúbené?

V lete také svieže tvarohové a mascarpone s ovocím. Rada robím maslové plnky, ale zjemnené pudingom. Najviac ide kombinácia čokoláda s nejakou ďalšou príchuťou. Je to vždy o dvoch plnkách, takže čokoláda a banán alebo višne sú napríklad veľmi obľúbené. Ak pečiete na svadbu, nemôžete ulahodiť všetkým. Tam treba ísť do nejakej klasiky.

Stalo sa vám, že niekedy niečo nevyšlo podľa vašich predstáv?

Raz sa mi stalo, že som mala stres a robila som 3D tortu mimoňa. On je na výšku a má asi päť až šesť vrstiev. Bolo to už niekedy v noci, keď som to naplnila a dala do chladničky. O hodinu som sa išla pozrieť a tá torta mi celá spadla. Moja robota bola preč. Vtedy som sedela v kuchyni o druhej v noci a tiekli mi slzy. Nič sa nedalo robiť, musela som piecť nanovo. Nakoniec som to však stihla.

Máte aj pozitívne zážitky, na ktoré nezabudnete?

Mám aj pekné príhody. Volali mi dve dievčatá, že majú kamaráta na Kováčovej, ktorý je po havárii na vozíku. Chceli by mu dať tortu, keďže mu nemôžu v ten deň zablahoželať. Odniesla som mu ju a bolo to hrozne milé. Vtedy boli Majstrovstvá sveta v hokeji a pozeral zápas. Zagratulovala som mu, bol úplne hotový. Nevedel, čo povedať. Ostatní pacienti mu začali tlieskať.

V priloženej galérii si môžete pozrieť nádherné výtvory Michaely Hybskej!

V OBRAZOCH: Umelecké výtvory šikovnej cukrárky
33
Galéria
Zdroj: archív Hybská
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM