Nicole Regecová Rôzne

FOTO: Mladej Zvolenčanke učarovala jazda na skateboarde: Modriny sú dôkaz driny

Lenka Príbojová (18) sa pádov rozhodne nebojí. Skateboardingu sa venuje od svojich desiatich rokov. Uhádli by ste, koľkokrát už mala zlomenú ruku?

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Mladej Zvolenčanke učarovala jazda na skateboarde: Modriny sú dôkaz driny
Zdroj: Lenka Príbojová

Aj keď skateboarding vyzerá ako takmer výlučne mužský šport, venujú sa mu aj ženy. Vo Zvolene má takisto svoje dievčenské zastúpenie. Jeho živým príkladom je Lenka Príbojová (18), ktorá sa pádov rozhodne nebojí. Skateboarding zbožňuje, pretože jej dáva voľnosť. V rozhovore sa podelila o skúseností na doske.

Ako sa dostane baba ku skateovaniu?

Keď som mala deväť rokov, s mojím susedom sme boli dobrí kamaráti a raz si kúpil skateboard. Samozrejme som nemohla zaostať a vyprosíkala som od mami môj prvý skateboard. Po pár dňoch jazdenia sa mi to veľmi zapáčilo. Avšak, keď som mala desať rokov, skúšala som nový trik, som spadla a zlomila si ruku. Vtedy mi to doma zakázali. Vraveli, že to nie je šport pre dievča.

Skate ostal v kúte a ja som prešla na basketbalovú kariéru (smiech). Basket mi vydržal pár rokov. Potom som sa znova dostala na skate úplnou náhodou. Začala som jazdiť s kamarátkou.

Vnímaš skateboarding ako životný štýl?

Určite áno. Je to pre mňa niečo úplne iné ako ostatné športy. Cítim sa byť voľná, bez všelijakých pravidiel. Keď som chodila napríklad na basketbal, necítila som takú voľnosť ako pri skateboardingu. Bol určený čas, kedy sa začína tréning, na ktorý sa muselo ísť aj keď na to nebola chuť. Bol tam tréner, ktorý určoval, čo treba robiť a ako. Nedalo sa robiť niečo iné, ako bolo povedané.

Nechcem to hejtovať, ae na skate si idem, kedy chcem, kde chcem a ako chcem. Nikto ma nesekíruje, neopravuje a idem si podľa vlastného štýlu. Skateboarding aj v tomto smere pre mňa znamená veľmi veľa.

Nebojíš sa modrín?

Modriny sú pre mňa dôkaz driny. Nebojím sa odretých kolien ani lakťov. To k tomu patrí. Koniec koncov, ako ku každému športu. Zranenia však nie sú nič príjemné. Zlomenú ruku som mala asi šesťkrát a stále len pravú.

Mne skôr robia problém členky. Mala som nedoliečený výron na pravom členku, no aj tak som šla skateovať. Skákala som schody a dopadla som na výron. Našťastie sme boli autom, išli sme rovno na pohotovosť. Vo zvolenskej nemocnici mi povedali, že je to v poriadku. Mňa to však stále bolelo. Až v Banskej Bystrici som sa dozvedela, že mám natiahnuté šľachy v členku. Vtedy ma to trošku stoplo v progrese a jazdila som veľmi málo. Vzala som si ponaučenie – radšej dôkladne preliečiť zranenie.

Zúčastňuješ sa aj súťaži?

Na súťaže chodím, a to veľmi rada. Vďaka skateboardingu som spoznala veľa dobrých ľudí z rôznych kútov Slovenska. Na súťaži sa vždy všetci zídeme a užívame si skateboarding. Keďže na Slovensku nie je kategória pre dievčatá, lebo nás jazdí veľmi málo, súťažím s chalanmi. Už som si na to aj zvykla.

Tento rok som bola na Mystic Skate Cupe, kde bola ladies kategória. Bola to moja prvá veľká súťaž. Moja jazda mi vôbec nevyšla, ale zo súťaže a vlastne z celého výletu som si zobrala veľa. Dostala som úplne iný pohľad na skate, dostala som motiváciu.

Ako ťa vnímajú chalani ako skaterku? Nepodceňujú ťa?

Chalani to vnímajú normálne. Tiež si zvykli, že do skateparku chodí aj dievča. Treba sa spýtať chlapcov, ako to vnímajú. Môžu sa vyjadriť v komentároch (smiech).

Čítajte tiež:

Zvolenská plavčíčka Dária (20) už zachraňovala životy: Baví ma pomáhať ľuďom

FOTO: Zvolenčania sa zobúdzajú spolu s námestím. Fun zóna ožila rannou jogou

FOTO: Mladá skaterka spod Pustého hradu sa modrín nebojí
18
Galéria
Zdroj: Lenka Príbojová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM