Eva Drugdová Rôzne Správy

FOTO: Mnohých ľudí láka život v Kováčovej. Aké NOVINKY plánuje známa obec?

Počet obyvateľov Kováčovej neustále rastie a v nasledujúcom desaťročí by sa mohol zvýšiť až o stovky. Ako sa obec snaží prilákať nových obyvateľov?

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Mnohých ľudí láka život v Kováčovej. Aké NOVINKY plánuje známa obec?
7
Galéria
Zdroj: TASR

Kúpeľná obec Kováčová je miestom s potenciálom rastu. Predurčuje ju k tomu blízkosť okresného Zvolena a tiež záujem ľudí o bývanie v nej. Vedenie obce sa preto snaží vytvoriť podmienky na to, aby aj jej budúci obyvatelia mali vytvorené dostatočné zázemie.

Výstavbu chcú regulovať

„Dnes máme približne 1470 obyvateľov, v najbližšom desaťročí by sa ale tento počet mohol zvýšiť o 200 až 300,“ hovorí starosta Kováčovej Ján Izrael.

V obci pribudlo za ostatnú dekádu viacero nových domov. Stále sa stavia v častiach Na Dlhé a Nad Pastierňou, pred kolaudáciou sú inžinierske siete pre asi 35 kúpeľných viliek pri rybníku. „Obec chce v spolupráci s investorom regulovať výstavbu tak, aby bol zachovaný charakter daného územia,“ pripomenul starosta. Ďalšie desiatky domov majú pribudnúť aj v susediacom katastri mesta Sliač. Toto dnes už sčasti zastavené územie totiž opticky vytvára zdanie, že je súčasťou Kováčovej.

Nový náučný chodník

Novým, ako aj pôvodným obyvateľom Kováčovej a tiež návštevníkom obce chce samospráva vytvoriť adekvátne podmienky pre život. Už v roku 2010 postavila na mieste starého nový Obecný dom, kde vytvorila priestor napríklad pre dobrovoľných hasičov, dôchodcov, činnosť cirkvi či obecnú knižnicu. Postavila sa tiež oddychová zóna pre deti, viacúčelové ihrisko, neskôr zrekonštruovali viaceré chodníky, vynovili osvetlenie.

„V dohľadnom čase by sme chceli zrekonštruovať aj obecný úrad. Projekt na zníženie energetickej náročnosti tejto budovy, ktorá pochádza ešte z konca 50. rokov uplynulého storočia, sme podali na ministerstvo životného prostredia,“ približuje starosta.

Pripravený je tiež projekt na výstavbu nového náučného chodníka s názvom Duby v Kováčovej a na výstavbu rodinnej cyklocesty z Kováčovej do Zvolena.

V priloženej galérii si môžete pozrieť krásy Kováčovej!

V OBRAZOCH: Zaujímavosti obce Kováčová
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM