Jakub Forgács Správy

FOTO: Na Sliači v akcii stovky vojakov. Slováci a Američania cvičia na zemi aj vo vzduchu

Koordinácia pozemných a vzdušných síl pri ničení pozemných cieľov, či nácvik tankovania bojových lietadiel za letu. To je len časť úloh, ktoré plnia slovenskí a americkí vojaci na leteckej základni Sliač

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Na Sliači v akcii stovky vojakov. Slováci a Američania cvičia na zemi aj vo vzduchu
Zdroj: TASR

Na leteckej základni Sliač prebieha spoločné cvičenie Slovak Warthog. Ako sa v stredu priamo na letisku dozvedeli novinári, cvičenie trvá tri týždne a zúčastňuje sa ho približne 200 amerických vojakov z Národnej gardy štátu Indiana a asi 250 príslušníkov našej armády.

„Čo sa týka techniky, aktívne sa zapája osem amerických lietadiel A-10C Thunderbolt a podľa potrieb cvičenia participuje aj naša bojová technika, predovšetkým lietadlá MiG-29 a lietadlá Albatros L-39,“ uviedol minister obrany SR Peter Gajdoš.

Účasť amerických bojových lietadiel A-10C Thunderbolt na cvičení naši vojaci vítajú. „Najdôležitejšie v rámci cvičenia je nacvičovanie koordinácie medzi pozemnými navádzačmi, pilotmi lietadiel a súčinnosť s pozemnými bojovými jednotkami,“ priblížil náplň cvičenia 1. zástupca náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Pavel Macko.

Vojaci, podieľajúci sa na cvičení, sú nie len na Sliači, ale aj vo výcvikových priestoroch Lešť a Devičany, kde vzájomne koordinujú svoju činnosť.

Pozrite si zábery z cvičenia v našej fotogalérii!

Čítajte tiež:

Letecké dni na Sliači odhalili veľké lákadlo. Dočkáme sa strategického bombardéra B-52

Spoločné cvičenie slovenských a amerických vojakov na Sliači v OBRAZOCH
14
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM