Nicole Regecová Samospráva

FOTO: Nebezpečná cesta pri zvolenskej nemocnici: Chýba priechod pre chodcov!

Pokiaľ ako chodec chcete prejsť z jednej strany na druhú na ulici Antona Bernoláka pri dolnej časti zvolenskej nemocnici, máte problém. Úsek cestnej komunikácie neobsahuje priechod pre chodcov. Zisťovali sme názory Zvolenčanov, ale aj, kto má predmetný úsek v správe!

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Nebezpečná cesta pri zvolenskej nemocnici: Chýba priechod pre chodcov!
Foto: Nicole Regecová

Cez cestu siahodlhej zákruty za železničnou traťou na Bernolákovej prechádza denne množstvo chodcov, dokonca samotných pacientov nemocnice. Keďže aj cestná premávka áut komunikácie je zhustená, často dochádza ku ťažkostiam. Pýtali sme sa ľudí na ich názory. Priechod pre chodcov vraj citeľne chýba.

Neprehľadná zákruta

„Do roboty chodím pešo z Kuzmányho nábrežia od malej stanice, a teda musím prejsť cez cestu. Často mi to trvá aj niekoľko minút, katastrofa. Mali by ste vidieť ten zmätok, keď ide vlak a sú pri trati nahromadené autá. Závory sa otvoria a vy nemáte šancu prejsť, lebo tie autá lietajú ako blázni,“ opisuje ranné zápchy sestrička zvolenskej nemocnice. „Stávajú sa tu aj menšie kolízie,“dodáva.

Najbližší priechod sa nachádza ešte pred koľajnicami, pri Dopravnom inšpektoráte polície. Náhodná okoloidúca, pani Janka (73), ktorá práve kráčala do nemocnice, sa vyjadrila: „Cez tú cestu chodím pravidelne. Bojím sa, keď tadiaľ prechádzam, lebo v zákrute nevidím, či ide auto alebo nie. Druhý priechod je dosť ďaleko, až pri polícii.“

Zastavili sme aj Martina (17), ktorý hlavný problém vidí v neprehľadnej zákrute: „Nejako to neriešim. Akože niekedy mi fakt trvá dlho, kým prejdem, ale tým ďalším priechodom chodiť nebudem. Je ďaleko.“ Stredoškolák s úškrnom dodáva: „Minule tak po mne trúbilo auto. Omylom som mu vbehol do cesty, ale fakt som ho nevidel v zákrute.“

Ďalšie chýbajúce priechody

Zvolenčanka Petra (32) si myslí: „Priechod pre chodcov naozaj chýba. Keď prechádzate cez cestu smerom od malej vlakovej stanice, vôbec nevidíte do zákruty. Pokiaľ auto nepribrzdí, môže sa ľahko stať, že človek príde k úrazu.“ A aj keď občan by mal chodiť cez priechod pre chodcov, Petra dodáva: „Väčšinou sa snažím chodiť cez priechod, čo je pri polícii. No keď sa ponáhľate, niekedy nemáte čas zachádzať. Ani tam to nemá úplne hladký priebeh.“

Priechody totiž chýbajú aj na Kuzmányho nábreží, ktoré pozdĺžne lemuje železničnú trať. Keby niekto chcel chodiť len cez priechody, a nachádzal by sa na chodníku rovno oproti nemocnici na Bernolákovej, bolo by s najväčšou pravdepodobnosťou takmer nemožné.

Vo vlastníctve VÚC

Zisťovali sme, komu patrí cesta na ulici Antona Bernoláka. Podľa mestskej hovorkyne, Evy Ježovičovej, správa cesty je vo vlastníctve Banskobystrického kraja. "Mesto vie o problémoch, ktoré táto cesta má a v minulosti sa nimi zaoberalo, dodáva hovorkyňa. V praxi to znamená, že mesto Zvolen nemá právo s touto cestnou komunikáciou nijako nakladať.

Nemocnica Zvolen sa taktiež vyjadrila, že cesta pri nej už nie je predmete jej nájmu a inštitúcia nie je kompetentným orgánom rozhodujúcim o dopravnom značení či o podmienkach cestnej premávky. „Nemocnica nebola adresátom sťažnosti z dôvodu chýbajúceho priechodu za koľajnicami. Zmeny v blízkej budúcnosti, týkajúce sa úprav terénu a dopravných pomerov, nie sú nemocnici známe,“ vyjadrila sa na margo problému hovorkyňa zvolenskej nemocnice Marta Csergeová.

Oslovili sme preto aj VÚC BBSK, aby sme získali vyjadrenia k problému na spomínanom úseku.

V našej fotogalérii nájdete fotky problémového úseku na Bernolákovej u­lici.

Čítajte tiež:

FOTO: Zvolenskí poslanci predložili účet: Čo bude tohto roku najväčšou investíciou na Sekieri?

Náčelník zvolenskej mestskej polície v ROZHOVORE: Svoju prácu považujem za poslanie

Cesta pred nemocnicou bez priechodu pre chodcov
6
Galéria
Foto: Nicole Regecová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM