Nicole Regecová Samospráva

FOTO: Nešťastne ukotvená konštrukcia. Zvolenčania hovoria o dehonestácii Štúra

Nedávno ste v Štúrovom parku mohli zazrieť konštrukciu, ktorá bola upevnená o pamätník samotného Štúra. To spustilo vlnu kritiky od Zvolenčanov. Čo na to mesto?

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Nešťastne ukotvená konštrukcia. Zvolenčania hovoria o dehonestácii Štúra
Zdroj: Dnes24.sk

Štúrov park medzi Námestím SNP a nákupným centrom Europa ukrýva takzvanú Parkovú galériu. V nej nájdeme busty slávnych národovcov, ktorí sa pričinili o vznik slovenských dejín. Najväčším pamätníkom je ten, po ktorom je samotný park pomenovaný – pamätník Ľudovíta Štúra. Nedávno bola o tento monument upevnená konštrukcia. Situácia tak okamžite vyvolala vlnu kritiky.

Národniari

Veľká železná konštrukcia bola lanami upevnená o pamätník, kvôli kultúrnemu podujatiu. Presnejšie, šlo o veľkoplošnú obrazovku, kde sa premietali filmy. Zvolenčania si netradičný druh zakotvenia ihneď všimli. Facebook tak okamžite zaplnili fotky a diskusie k danej téme.

Národniari či lokálpatrioti sa tvrdo obuli do kritiky. Obvinenia padli na mesto, že dehonestuje tak významný pamätník. Množstvo ľudí sa čudovalo najmä nad faktom, že mesto si buduje meno práve na Štúrovi, ktoré teraz takto znevážilo.

Iní obyvatelia spod Pustého hradu situáciu nevideli až tak tragicky. Niektorí sa odvolávali na to, že laná sú zakotvené o podstavec a nie samotnú bustu. Objavili sa aj názory, že ide len o krátkodobé riešenie – paradoxne kvôli budovaniu kultúry, o ktorú sa vo svojom živote pričinil práve Ľudovít Štúr.

Reakcia mesta

Mesto onedlho „poslúchlo“ svojich kritikov – občanov. Konštrukcia tak bola promptne zakotvená za inkriminovaný pamätník. My sme zisťovali postoj samosprávy, či súhlasí s názormi o dehonestácii.

Mesto si chybu priznalo. „Je pravdou, že kotvenie tribúny o betónový podklad pamätníka nie je najšťastnejším riešením. Firma tak urobila z bezpečnostných dôvodov. Je však úplne pochopiteľné, že sa to niekoho mohlo dotknúť, čo nás mrzí. Po upozornení bolo ukotvenie premiestnené za spomínaný pamätník,“ objasňuje hovorca mesta Martin Svatuška.

Situácia údajne vznikla na margo bezpečnosti. „Kotvenie rozsiahlych konštrukcií (napríklad tribúna alebo veľkoplošná obrazovka) je nevyhnutné, aby v prípade veterného počasia nedošlo k jej pohybu a ohrozeniu zdravia ľudí. Bezpečnosť je v tomto prípade naozaj prvoradou záležitosťou a pracovníci firmy vyhodnotili práve tento spôsob uchytenia ako najbezpečnejší,“ dopĺňa Svatuška.

V Štúrovom parku sa už dnes 22. júla koná hudobný festival Culturebox. Ukotvenie konštrukcie pred aj po náprave nájdete zdokumentované v priloženej fotogalérii.

Čítajte tiež:

Nová mapa kriminality na Slovensku: Je zvolenský okres bezpečný?

FOTO: Policajná razia vo Zvolene: Muži zákona v nočných podnikoch aj parkoch!

FOTO: Nešťastné ukotvenie konštrukcie o pamätník Ľudovíta Štúra
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM