Eva Drugdová Rôzne Správy

FOTO: Obrovský úspech zvolenských študentov. Porazili konkurentov z celej Európy

Zvolenskí študenti putovali na začiatku mája do Francúzska, aby odprezentovali svoje modely áut na hybridný pohon. V silnej konkurencii dokázali triumfovať!

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Obrovský úspech zvolenských študentov. Porazili konkurentov z celej Európy
2
Galéria

Študenti zo Strednej priemyselnej školy dopravnej vo Zvolene vytvorili parádne modely áut Porsche a Mercedes na hybridný pohon, ktorými sa zúčastnili súťaže vo Francúzsku. Zvolen môže byť na nich právom hrdý. Zdolali silnú konkurenciu tímov z celej Európy a umiestnili sa vo svojej kategórii na prvom mieste.

Model auta poskladali sami

Chlapci poskladali celý model auta na hybridný pohon sami. Vodíkové súčiastky a nabíjačku dodala sponzorsky firma. „Autíčko funguje na akumulátorovú baterku a vodíkový článok,“ vysvetlil študent dopravnej priemyslovky Frederik Ďurčo, ktorý bol jedným z členov tímu Wings On Roads zo Zvolena. „Základnú zostavu na zloženie autíčka sme dostali, ale bolo potrebné riešiť optimalizáciu podvozku, vymyslieť konštrukčné prvky s cieľom zlepšenia jazdných vlastností a porozumieť princípom hybridu,“ dodali Marco Danihel a Samuel Chmola, ktorí boli hlavnými mechanikmi tímu.

„Na autíčku sme pracovali celý rok a oplatila sa aj spolupráca s Technickou univerzitou vo Zvolene a Univerzitou v Žiline, kde sme boli merať a nastavovať parametre,“ vysvetľuje maturant Ján Pekár. Súčasťou päťčlenného tímu nadšencov bol aj prvák Andrej Szabó, ktorého úspech rozhodne namotivoval pre ďalšie štúdium.

24 hodín nonstop

Súťaž Hydrogen Horizon Automotive Challange vo francúzskom Saint Jo bola pre chlapcov výzva. Počas nepretržitého 24-hodinového preteku sa chlapci v riadení autíčka striedali. Bolo potrebné dokázať nielen jazdecké zručnosti, ale aj technické schopnosti, súdržnosť a spoluprácu tímu a najmä vytrvalosť.

„V tejto súťaži sú časté zrážky áut a ich nevyhnutné opravy, čo musia členovia tímu zvládnuť v čo najkratšom čase. Bez kreativity a schopnosti improvizovať by to nešlo, preto týchto chlapcov obdivujem," hovorí s úsmevom učiteľ Ing. Tibor Lešniak, šéf tímu, ktorý spolu s kolegom Ing. Petrom Mercellom chlapcov po celý rok viedol v modelárskom krúžku. Nielen víťazstvo, ale aj mimoriadny záujem organizátorov a francúzskych médií si slovenský tím zaslúžene užíval.

Alternatívne palivá

Ambíciou projektu je poukázať na nutnosť zaoberať sa riešením problematiky obnoviteľných zdrojov energie a alternatívnych palív. „Kto, ak nie my, študenti dopravy, máme morálnu povinnosť venovať sa alternatívnym palivám,“ pýtajú sa členovia tímu. „Zaujímavou formou, stavaním modelov áut na hybridné pohony, chceme zvýšiť povedomie mladých ľudí o uvedenej téme. Do budúceho roka chceme určite pokračovať a hľadať ďalších nadšencov a podporovateľov tejto myšlienky,“ hovorí riaditeľka SPŠ dopravnej Romana Trnková. Podobné projekty sú na Slovensku ešte v začiatkoch, potenciál témy je obrovský. „Skôr či neskôr budeme musieť hľadať alternatívne zdroje a reagovať na aktuálnu dobu,“ dodala riaditeľka.

V priloženej fotogalérii si môžete pozrieť aj víťazný model auta!

FOTO: Víťazný model auta
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM