Stanislav Černák Správy

FOTO: Prvý verejný úľ vo Zvolene. Je v ňom 50 000 mestských včiel!

Dnes oficiálne predstavili vo Zvolene prvý včelí úľ s asi 50 000 včelami. Ten sa nachádza na streche Národného lesníckeho centra (NLC) vo Zvolene.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Prvý verejný úľ vo Zvolene. Je v ňom 50 000 mestských včiel!
Zdroj: Dnes24.sk

O prvom verejnom úle vo Zvolene sme vás už nedávno informovali, no dnes prebehlo oficiálne predstavenie tohto nepochybne zaujímavého projektu. Ako pri jeho predstavení vo Zvolene uviedol riaditeľ Živice Juraj Hipš, Mestské včely majú poukázať na to, že aj kvôli nevhodným postupom v dnešnom poľnohospodárstve sa stáva mesto lepším miestom pre včely ako vidiek. Používanie pesticídov, geneticky modifikovaných rastlín a pestovanie monokultúr sú totiž jednými z faktorov stojacimi za vymieraním včiel. K prvému úľu na streche NLC by onedlho mali pribudnúť ďalšie dva.

„V súčasnosti často práve mestské prostredie vyhovuje včelám viac. Mesto má v súčasnosti oveľa širšiu ponuku kvetov a kvitnúcich rastlín ako vidiecka krajina s monokultúrami. Vďaka tejto pestrosti je med z mesta chuťovo iný, nájdu sa tu dokonca také druhy ako mätový či gaštanový. Podľa odborníkov sa netreba obávať, že by v mede boli mestské škodliviny. Včela si do svojich zásob nič zlé nezaviečkuje,“ upresňuje Zuzana Špániková zo Živice zodpovedná za zvolenské včely.

Úle mestských včiel sa dajú umiestniť na strechy, balkóny, na dvory, či do záhrad alebo parkov. V súčasnosti ich už takto nájdeme po celom svete. New York, Paríž, Londýn, Viedeň, či Praha sú príkladom toho, ako môžu včely obohatiť mestské prostredie bez toho, aby obťažovali obyvateľov.

O zvolenské včely sa bude starať päť vyškolených pracovníkov NLC. Vyprodukovaný med bude slúžiť na reprezentačné účely lesníckeho centra.

Budova NLC novým domovom pre približne 50 000 včiel
2
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM