Eva Drugdová Rôzne Správy

FOTO: Smutné príbehy nechcených psíkov. Zvolenčania, pomôžete im zmeniť životy?

Hľadáte verného spoločníka či priateľa? Nemusíte si psíka hneď kupovať. Pozrite sa na úžasné stvorenia, ktoré potrebujú nový domov.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Smutné príbehy nechcených psíkov. Zvolenčania, pomôžete im zmeniť životy?
7
Galéria
Zdroj: Viktória Pupáková

Ak uvažujete, že si zaobstaráte verného priateľa, pozrite si osudy nechcených psíkov zo Zvolena a okolia. Možno sa vám niektorý z nich zapáči a práve u vás nájde lásku a pozornosť, ktorú tak potrebuje. V občianskom združení Bláznivý zverinec majú niekoľko zvierat, ktoré nemajú majiteľa a hľadajú domov. „Momentálne sa u nás nachádza jeden zachránený kôň, malé mačiatko, ktoré chceli deti ukrižovať, tri dospelé psy a päť šteniatok. Mali sme však už aj zachráneného bociana, holuby, drozda spevavého, dážďovníka a rôzne iné druhy zvierat,“ hovorí Viki Pupáková z OZ Bláznivý zverinec.

Ste pripravení?

Podmienkou na adopciu je mať minimálne 18 rokov alebo byť v zastúpení rodiča a zaplatenie adopčného poplatku. „Ten je u nás 25 eur za šteniatko a 30 eur za dospelého psíka, tak isto to platí pre mačiatka a dospelé mačky. Do adopcie zvieratá idú už očkované, odčervené, čipované a podľa veku aj kastrované. Ak to nie je možné vzhľadom na vek zvieraťa, kastrácia vo vhodnom veku je ďalšou podmienkou adopčnej zmluvy. No a samozrejme, vhodné podmienky na život sú najdôležitejším kritériom,“in­formuje Viki.

Keďže občianske združenie nemá vlastný pozemok, zvieratá sú umiestnené v dočasných opaterách, pričom aj tie treba vyberať svedomito. „Niekedy sa stane aj to, že dočaskár si tak obľúbi zviera, že si ho nechá rovno natrvalo. To sú tie lepšie konce, v ktoré každý z nás dúfa,“ dodáva spoluzakladateľka OZ Bláznivý zverinec. No a pomôcť môžete aj vy a poskytnúť psíkom nový domov. Predstavíme vám ich.

Ktorý sa vám páči?

Lili je maznavá asi trojročná fenka, ktorá žila v osade, odkiaľ ju vyhodili. Pozná už vodítko a rada sa vozí autom. Ak by sa jej niekto venoval, bola by vhodná aj ako canisterapeutka. Má na to vlohy. Takisto je vášnivá aportérka. Potrebuje byť stredobodom pozornosti, ináč je trochu žiarlivá. Čo sa týka detí, vôbec jej nevadia.

Rudy je Liline nechcené šteňa. Má asi jeden rok a desať kíl. Otcom bol pravdepodobne mix špica. Je veľmi živý a teší sa z každého človeka, ktorého zbadá. So psami a fenkami si rozumie, mačky ho nezaujímajú a deti mu nevadia.

Tempee je približne jednoročný maznavý mix retrievera. Nahlásil ju 70-ročný pán z lazov, že ju našiel v lese a chodí ju kŕmiť. Vo svojom prostredí a s ľuďmi, ktorých pozná, je v pohode. V cudzom prostredí je však ešte neistá a bojí sa. Chce to len trpezlivosť. Baví ju tiež chytať loptičku a papeky.

Rozkošné šteniatka

V Bláznivom zverinci majú aj šesťtýždňové šteniatka, ktoré mali byť pôvodne utopené. Sú mixom väčšieho jazvečíka s menším retrieverom a v dospelosti budú maximálne stredného rastu.

Scarlett Johanson, po domácky Skajka, je jemná slečinka, ktorá bude chcieť byť iba ľúbená a hladkaná.

Susan Boyle, po domácky Sue, je viac bojovná ako Skajka a snaží sa všetko skúmať a ohryzkávať.

Siley Booth, po domácky Siley, musí byť všade a hlavne vo výškach, aby všetko videl. Neustále pobehuje a hľadá ruku, ktorá ho bude hladiť.

Sajmonko Cowell, po domácky Sajmon, sa vie pekne podebatovať so všetkým novým a všetko pekne okomentuje. Je to veľký papkáč a po dobrom jedle si rád pospí. Nových ľudí ohlási už teraz, ale so svojimi je veľký kamoš.

V priloženej galérii si môžete pozrieť rozkošných chlpáčov!

V OBRAZOCH: Psíky, ktoré hľadajú domov
7
Galéria
Zdroj: Viktória Pupáková
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM