Jakub Forgács Správy

FOTO: V Lešti si uctili rumunských osloboditeľov. Pred 72 rokmi položili životy v boji

Do Centra výcviku Lešť zavítal minister obrany SR Peter Gajdoš. Spolu s ďalšími si pripomenuli pamiatku vojakov, ktorí oslobodzovali toto územie

Ilustračný obrázok k článku FOTO: V Lešti si uctili rumunských osloboditeľov. Pred 72 rokmi položili životy v boji
6
Galéria
Zdroj: TASR

Oslobodzovacie boje konca druhej svetovej vojny v lokalite Javoria, ako aj obete týchto bojov, predovšetkým z radov rumunskej armády, si v piatok pripomenuli v Centre výcviku Lešť v okrese Zvolen. Vence k Pamätníku rumunskej armády položil okrem iných aj minister obrany SR Peter Gajdoš (nom. SNS) a veľvyslankyňa Rumunska na Slovensku Steluta Arhire.

„Oremov Laz, kde neskôr vzniklo Centrum výcviku Lešť, ako aj okolité obce, oslobodzovala pred 72 rokmi rumunská armáda. Preto vyjadrujem úprimnú úctu a poďakovanie rumunským hrdinom, ktorí sú pochovaní na neďalekom cintoríne vo Zvolene, ale aj na cintorínoch v Starej Turej a Trenčianskej Teplej,“ povedal počas príhovoru minister Gajdoš.

Podľa slov rumunskej veľvyslankyne malo pri bojoch vo februári 1945, padnúť pri oslobodzovaní územia, ktoré dnes zaberá výcvikový priestor Lešť, približne 560 rumunských vojakov. Pri oslobodzovaní celého územia Česka a Slovenska ich padlo až 34 500. Podstatná časť z tých, ktorí zahynuli na Slovensku, je pochovaných na cintoríne vo Zvolene (10 400).

Pietna spomienka pri príležitosti 72. výročia oslobodenia obce sa ešte predpoludním uskutočnila aj v neďalekom Senohrade v okrese Krupina.

Pozrite si zábery z pietnej spomienky v priloženej fotogalérii!

V OBRAZOCH: Pietna spomienka na rumunských osloboditeľov v Lešti/Senohrade
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM