Nicole Regecová Samospráva

FOTO: Veľká hanba Zvolena: Dočká sa autobusová stanica rekonštrukcie?

Prvý pohľad návštevníka Zvolena, ktorý vychádza z autobusu, nie je veľmi prívetivý. Opadaná omietka, popísané steny a všade samé grafity. Zisťovali sme, či samospráva v dohľadnej dobe chystá úpravy zanedbaných priestorov.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Veľká hanba Zvolena: Dočká sa autobusová stanica rekonštrukcie?
Zdroj: Dnes24.sk

V meste pod Pustým hradom môžeme obdivovať viaceré dominanty, na ktoré sú jeho občania právom hrdí. No priestory zastávok hlavnej autobusovej stanice k nim zrovna nepatria. Obyvatelia Zvolena, ktorí sa v nich nachádzajú dennodenne, to už možno ani nevnímajú. No návštevníkovi môže stanica spôsobiť mierny adaptačný šok. Steny pokrývajú grafity, stĺpy sú pokreslené či poobíjané a ešte temnejšiu atmosféru dopĺňa nedostatok prenikajúceho denného svetla. Autobusovú stanicu by sme asi nepriradili k ideálnej vizitke mesta.

Mladým prostredie až tak neprekáža. Stredoškolák Marek (19), ktorý cestuje zo stanice každý deň, hovorí: „Jeden grafit sa mi tu riadne páči. Ale ostatné sú slabota. Možno, keby to boli všetky profi nákresy, tak by to vyzeralo dobre. Mne je jedno, počkám na bus a idem. Aj keď niekedy je tu fakt pekný brajgel.“ Zvolenčanka Mária (47) má zas rázny názor: „Keď sa popozeráte po zemi, je tu naozaj humus. Celé mi to príde také komunistické. Mohlo by sa to už konečne prerobiť, lebo je to na hanbu sveta. Nerada tadiaľto chodím.“

Financie

Ako to už býva zvykom, najväčším problémom v rekonštrukcii sú peniaze. „Niektoré grafity boli v minulosti zatreté. Sú tiež úvahy o tom, že zadná stena by sa dala pomaľovať nástennými maľbami od profesionálnych umelcov. Mesto sa v rámci svojich finančných možností stará o priestory zastávok – nedávno dalo namaľovať zábradlia, vymenilo poškodené strešné sklá, pravidelne sa čistia aj trávnaté plochy v okolí stanice,“ komentuje momentálnu situáciu mestský hovorca Martin Svatuška.

Aj samotná samospráva si však tiež uvedomuje nutnosť úpravy priestorov. „Samozrejme, aj na základe niektorých podnetov si uvedomujeme, že priestor by si vyžadoval vyššiu finančnú investíciu, veď bol vybudovaný už v roku 1992. Bude však veľmi záležať najmä od možností mestského rozpočtu, či sa k nej v najbližšej dobe pristúpi,“ dodáva Svatuška.

Problémy s asociálmi

Autobusová stanica nie je len estetickým tŕňom v oku Zvolenčanov. Na mieste sa vyskytujú aj problémy s neprispôsobivými občanmi. Tento fakt vzbudzuje často krát strach u samotných obyvateľov mesta. Edita (62), čakajúca na zastávke, prezradila: „Už aj keby to tu vyzerá neviem ako zle. Ale problém je, že sa tadiaľto bojím večer prechádzať. Raz ma tu aj niekto okrikoval. Viete, v takomto staršom veku to už nie je zábavné.“

Problém dlhodobo eviduje aj mestská polícia a snaží sa ho riešiť, najmä prevenciou. „Autobusová a železničná stanica sú miestom, kde sa pravidelne zdržiavajú skupiny rómskych obyvateľov a rôznych asociálov, nevynímajúc osoby s kriminálnou minulosťou. Mestská polícia toto miesto eviduje ako problémové z hľadiska neustáleho pohybu týchto osôb a na zabezpečenie verejného poriadku a ochranu občanov či cestujúcich sú tam pravidelne z preventívnych dôvodov vysielané hliadky,“ hovorí náčelník mestskej polície Juraj Chabada.

Zástupca zvolenských mužov zákona ďalej priznáva: „Nakoľko sa jedná o neprispôsobivú skupinu občanov, títo sa pravidelne dopúšťajú rôznej protispoločenskej činnosti. Sú to hlavne priestupky proti verejnému poriadku.“

„Mestská polícia má v rámci kamerového systému neustále monitorovaný priestor čakárne autobusovej stanice, ako aj nástupištia autobusovej stanice. Tieto kamery v minulosti pomohli viac krát odhaliť a objasniť trestnú činnosť v priestoroch autobusovej stanice a jej okolí. Železničnú stanicu a jej blízke okolie monitoruje kamerami železničná polícia,“ vysvetľuje bezpečnostné opatrenia Chabada.

Čítajte tiež:

FOTO: Zvolenská polícia oslavuje 25 rokov. Začínala s jedným autom a piatimi pištoľami

FOTO: Nebezpečná cesta pri zvolenskej nemocnici: Chýba priechod pre chodcov!

Čo uvidí návštevník Zvolena, keď vystúpi z autobusu
22
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM