Eva Drugdová Rôzne Správy

FOTO: Zelené oázy pokoja pod Pustým hradom. 5 očarujúcich zvolenských parkov

Mestskej zelene máme vo Zvolene dostatok a obyvateľom mesta poskytujú možnosti oddychu a relaxácie v každodennom živote. Chodievate si oddýchnuť do parkov?

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Zelené oázy pokoja pod Pustým hradom. 5 očarujúcich zvolenských parkov
27
Galéria
Foto: Eva Drugdová / Zdroj: Dnes24.sk

Kto si rád zájde do prírody, nemusí hneď zamieriť do vzdialených chotárov. Lesy nás síce obklopujú zo všetkých svetových strán, no oplatí sa zájsť si aj do našich mestských zelených zón. Vybrali sme pre vás päť, v ktorých si môžete posedieť, prečítať knihu, či pobehať s deťmi v príjemnom chládku. Využívate ich na oddych? Niekedy stojí za to na chvíľu vypnúť a pozastaviť sa v každodennom ruchu aj v prostredí mestských parkov.

Park Ľudovíta Štúra Námestie SNP (Foto v galérii č. 1 – 5)

Najznámejší park v našom meste sa nachádza priamo uprostred historického námestia. Je pomenovaný na pamiatku nášho národného buditeľa, ktorý mesto a celý slovenský národ reprezentoval ako poslanec na uhorskom sneme v rokoch 1847–1848. Počiatky parku siahajú do roku 1923, keď išlo len o kruh s výsadbou stromov bez oplotenia. Vtedy bol označovaný ako „psí park“. Sprístupnený bol v 30. rokoch 20. storočia a pôvodne bol nazvaný Masarykov sad. V súčasnosti je dominantou parku busta Ľ. Štúra od akademického sochára J. Kulicha. V 20. storočí tam však boli umiestnené aj busty ďalších zvolenských rodákov, a to spisovateľa Jozefa Cígera Hronského a kňaza Jozefa Kozáčeka. Pôvodná dispozícia parku a niektoré dreviny sa zachovali až dodnes. Stromy v parku patria k najstarším a najvzácnejším drevinám na území Zvolena, predovšetkým mohutné platany, ale aj jasene, javory a bresty. Park je dokonca zapísaný v zozname kultúrnych pamiatok a slúži Zvolenčanom na oddych priamo v centre mesta.

Park plk. Alexandra Domana (Foto v galérii č. 6 – 10)

Park plk. Alexandra Domana sa nachádza za Krajskou knižnicou Ľ. Štúra a skrášľuje taktiež stred Zvolena. Park bol nazvaný podľa významnej osobnosti mesta Zvolen. V roku 2000 bola A. Domanovi udelená cena mesta in memoriam za aktívnu účasť v zahraničnom protifašistickom odboji. Park je situovaný v centrálnej mestskej zóne a tvorí súčasť pamiatkovej zóny mesta Zvolen. Priestor zelene je určený predovšetkým na regeneráciu a jeho súčasťou sú zvyšky historického mestského opevnenia s kruhovou baštou za evanjelickým kostolom. Park je obľúbeným miestom predovšetkým pre rodičov s deťmi, pretože sa tam nachádzajú dve detské ihriská ohradené kolovými ohradami a taktiež športové ihrisko. Je teda vhodný nielen na relax, ale aj na aktívne vyžitie rodín s drobcami či na športové hry pre tých väčších.

Park Višňovského (Foto v galérii č. 11 – 16)

Park Višňovského sa nachádza medzi budovou Hlavnej železničnej stanice a Zvolenským zámkom. Bol založený v roku 1970 a pri jeho výsadbe pomáhali študenti zvolenských škôl. Je pomenovaný podľa docenta Pavla Višňovského, ktorý bol rektorom Vysokej školy lesníckej a drevárskej vo Zvolene v rokoch 1965 – 1969. Busta P. Višňovského sa nachádza v malom parčíku pri železničnej stanici. Park je známy aj vďaka makete pancierového vlaku Hurban, zhotoveného pre operácie v bojoch v SNP. Originálny pancierový vlak Hurban bol postavený počas Slovenského národného povstania vo zvolenských železničných dielňach. Park má rozlohu 4,67 hektárov.

Park prof. Adolfa Priesola park pri Technickej univerzite (Foto v galérii č. 17 – 21)

Park nesie meno po profesorovi Adolfovi Priesolovi, ktorý bol rektorom Vysokej školy lesníckej a drevárskej (dnes Technickej univerzity) vo Zvolene v rokoch 1971 – 1990. Rozkladá sa na ploche bývalého cintorína, z ktorého sa dochovalo aj niekoľko pôvodných drevín. Po zrušení cintorína bola vybudovaná sieť chodníkov a dosadené nové dreviny. Medzi najvýznamnejšie dreviny v parku patria lipy malolisté, dub letný, vŕba biela a platany. V súčasnosti je novinkou neďaleko parku aj fontána na dažďovú vodu, ktorá dokrášľuje okolie univerzity a je aj príjemným schladením.

Park Jozefa Dekreta Matejovie (Foto v galérii č. 22 – 27)

Park Jozefa Dekreta Matejovie sa nachádza približne 2 km od centra mesta a je súčasťou zelene sídliska Zlatý Potok Park. Zaberá plochu 1,59 hektára a bol založený v roku 1971. V parku sú vysadené prevažne ihličnaté dreviny, a to najmä smreky obyčajné, smreky pichľavé a borovice hladké. Priestor parku je dotvorený sieťou chodníkov a rovinatou terasou s lavičkami v centrálnej časti parku. Je pomenovaný po jednom z najuznávanejších lesníckych odborníkov z prelomu 18. a 19. storočia. Park sa stal súčasťou projektu Živý park, ktorého cieľom bolo urobiť z neho atraktívne miesto na trávenie voľného času a príjemné miesto na relax. Jeho návštevníci môžu stráviť čas posedením na lavičke pri dobrej knižke, pozorovaním a kŕmením jeho zvieracích obyvateľov alebo s detskými hrami pre najmenších.

Krásnych parkov vo Zvolene je určite viac a za zmienku stoja rozhodne aj Lanice, Park ušľachtilých duší v blízkosti Technickej univerzity či zeleň vojenských cintorínov. Veríme, že tak ako mesto, aj jeho obyvatelia budú k týmto zeleným oázam pristupovať veľmi šetrne a všetci spoločne sa budeme snažiť zachovať ich v takom stave, aby robili radosť nám aj tým, čo prídu po nás.

V priloženej galérii si môžete pozrieť zábery z našich mestských parkov!

V OBRAZOCH: Krásy zvolenských parkov
27
Galéria
Foto: Eva Drugdová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM