Eva Drugdová Rôzne Správy

FOTO: Zvolen je opäť o niečo krajší. NOVINKOU špeciálna fontána na dažďovú vodu

Vo Zvolene vyrástla nová fontána, ktorá vyvoláva úsmevy na tvárach detí aj dospelých. Skrášľuje okolie univerzity a v týchto dňoch je príjemným ochladením.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Zvolen je opäť o niečo krajší. NOVINKOU špeciálna fontána na dažďovú vodu
13
Galéria
Foto: Eva Drugdová / Zdroj: Dnes24.sk

Zvolenčania sa môžu tešiť z novej fontány, ktorá sa objavila v areáli Technickej univerzity a je potešením nielen pre študentov, ale aj okoloidúcich. V týchto dňoch je rozhodne aj príjemným schladením. Počas našej prechádzky sme tam totiž objavili šantiace deti, ktoré sa vo fontáne doslova kúpali.

Ako nám prezradila hovorkyňa mesta Eva Ježovičová, nie je to obyčajná fontána. „Je to fontána na dažďovú vodu. Vizuálne zapadá do okolia auly Technickej univerzity, vytvára reprezentačný vstup do areálu univerzity a tiež oddychovú zónu pre študentov univerzity a cestujúcich z autobusovej stanice. Zároveň má ochladzujúci účinok na okolie,“ uviedla Ježovičová.

Fontána súčasťou projektu

Podľa hovorkyne mesta je fontána jedným z opatrení v rámci projektu Biotechnické inovácie pri využití dažďovej vody v meste. „Projekt v náklade cca 1,2 mil. eur je financovaný z Finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru a štátneho rozpočtu Slovenskej republiky v spolupráci s Mestom Zvolen, Technickou univerzitou vo Zvolene a Blue alternative nadáciou,“ informovala hovorkyňa.

Cieľom projektu je ukázať občanom a návštevníkom Zvolena, ako udržiavať a využívať dažďovú vodu. Vďaka tomu sa vytvorila na autobusovej stanici zelená strecha, ktorá bude slúžiť na relax obyvateľov, na zachytávanie dažďovej vody a jej postupné odparovanie. Okrem vegetačnej strechy sa však prijali aj iné opatrenia ako dažďové záhrady, výsadba stromov či podzemné zásobníky na vodu.

Novinkou je spomínaná fontána. Ako uviedla hovorkyňa Technickej univerzity Kamila Gallová: „Fontána bola vybudovaná pred aulou za necelé dva mesiace. Má trojuholníkový tvar o výmere cca 64 m² s dnom z kamennej dlažby s 3 tryskami striekajúcimi do výšky 3 – 4 m a 10 tryskami do výšky cca 2 m a 5 podzemných zásobníkov na dažďovú vodu v objeme minimálne 25 m3 a s filtráciou.“

Uvíta ju istotne každý, kto prechádza popri univerzite alebo si chce oddýchnuť v blízkom parku. Nielen že ochladí vzduch, ale poteší aj zrak.„Navrhoval ju architekt Pavol Meszáros. Súčasťou fontány je aj potôčik a vyrovnávacie jazierko. Okolie dotvárajú stojany na bicykle, sedenie a membrána, ktorá slúži ako tienidlo,“ dodala Ježovičová.

V priloženej galérii si môžete pozrieť zábery novej fontány!

V OBRAZOCH: Nová fontána pri Technickej univerzite teší Zvolenčanov
13
Galéria
Foto: Eva Drugdová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM