Tomino Pajerský Rôzne

FOTO: Zvolenčanka študujúca v Anglicku: Ľudia si myslia, že jazdíme na somároch!

Lucia Koreňová (21) odišla poprvýkrát do Británie, keď mala 16 rokov. Teraz študuje na anglickej vysokej škole. Čo jej za hranicami najviac chýba a s akými vtipnými predstavami cudzincov o Slovensku sa už stretla?

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Zvolenčanka študujúca v Anglicku: Ľudia si myslia, že jazdíme na somároch!
Zdroj: Archív Lucia Koreňová

Zvolenčanke Lucii Británia učarovala ešte ako tínedžerke. Na trojmesačnom jazykovom pobyte sa chcela zlepšiť v jazyku. V anglickom Bristole žila u hosťovskej rodiny a počas toho stretla množstvo ľudí z rôznych krajín. Po návrate domov sa však na Slovensku dlho nezdržala, pretože opäť vycestovala. Tentokrát až na pol rok do Belgicka. Dnes študuje v Anglicku na prestížnej Canterbury Christ Church University. V rozhovore prezradila aj to, aké rozdiely medzi krajinami vidí.

Prečo si sa rozhodla ísť študovať do Anglicka?

Keď som sa vrátila domov na Slovensko z Belgicka, tak sme sa s rodičmi rozhodli, že by pre mňa bolo najlepšie, keby som si vysokú školu spravila v zahraničí. Na začiatku posledného ročníka na strednej sme boli na prezentácii Canterbury Christ Church University v Bratislave, kde som mala možnosť, spraviť si vstupný test. Potom sa už len čakalo na výsledky a taktiež aj na môj priemer z maturít.

Podporovali ťa tvoji najbližší v snahe dostať sa na túto univerzitu?

Celkom som sa obávala, ako to dopadne, lebo to bola jediná škola, na ktorú som si dala prihlášku. Moja rodina aj moji najbližší kamaráti však vo mňa verili a nakoniec to dobre dopadlo.

Aký odbor študuješ?

Študujem anglický jazyk a komunikáciu s francúzskym jazykom. To zahŕňa napríklad prekladanie, učenie cudzieho jazyka, komunikácia medzi rôznymi kultúrami a podobne. Takže mám minimálne tri smery, ktorými sa môžem v budúcnosti uberať. Teraz končím tretí ročník a usilujem sa o titul Bc.

Plánuješ sa po ukončení vysokej školy vrátiť na Slovensko?

To je ešte otázne. Minulý rok som bola na stáži v Bruseli, kde som pracovala v jednom hoteli ako recepčná a veľmi sa mi to zapáčilo. Krajina, ľudia, robota, všetko sa mi tam páčilo. Riaditeľ hotela mi dokonca ešte doteraz píše, že ak sa rozhodnem vrátiť, tak majú pre mňa voľné miesto.

Tu v Anglicku momentálne popri škole tiež pracujem. Taktiež v hoteli. Robota ma veľmi baví, ale neviem povedať, či by to bolo na Slovensku rovnaké. Zatiaľ som sa rozhodla som, že v Anglicku ukončím iba Bc. Na Mgr. by som chcela ísť niekam inam, ale to je zatiaľ len také moje malé tajomstvo, ktoré nechcem zakríknuť. Na Slovensku to však nebude. (smiech)

V čom je podľa teba najväčší rozdiel medzi Slovenskom a zahraničím?

Asi celkovo život. Tu si ho ľudia užívajú, na Slovensku prežívajú. Keď idem napríklad v sobotu doobeda s priateľom na nákupy, mesto je plné ľudí. Ľudí, ktorí sa nikam neponáhľaju, ľudí s úsmevom na tvári. Všetky kaviarne sú plné, obchody taktiež.

Naopak mínusový bod pre Angličanov je, že nemajú dostatočné základné vzdelanie a všeobecný rozhľad. Je to veľmi paradoxné, keďže vysoké školy sú tu na veľmi dobrej úrovni. Ja môžem úprimne povedať, že som rada, že základnú a strednú školu som vyštudovala na Slovensku, pretože aj keď som nemala čisté jednotky, mám aspoň všeobecný rozhľad. Toto u Angličanov nehrozí.

Belgicko je veľmi podobné Slovensku. Školstvo a klutúra sú na rovnakej úrovni, ale Belgičania sú otvorenejší, priateľskejší a hlavne optimistickejší. My Slováci sme príliš uzavretí. Neviem, čím to je. Samozrejme, je pravda, že ekonomika oboch krajín (Anglicko a Belgicko) sa s našou ani nedá porovnať.

V zahraničí si už niekoľko rokov. Je niečo, čo ti tam zo Slovenska chýba?

Určite áno. Samozrejme rodina, pes, kamaráti. Na druhej strane som však spokojná, že som sa dokázala takto osamostatniť. Niekedy mi však chýba slovenská príroda, ísť na prechádzku alebo na hríby. No a v neposlednom rade mi chýba hokej!

Aká je tvoja najvtipnejšia príhoda v zahraničí, ktorá súvisí s tým, že si Slovenka?

Prvý rok na výške som spoznala jedného Angličana, ktorý sa volal na priezvisko Rich. Ja, ani neviem prečo, som mu strašne chcela vysvetliť, že „rich“ po slovensky znamená bohatý. On to samozrejme už dávno vedel, keďže význam slova je aj tu v Anglicku rovnaký. (smiech) Mne to vtedy akosi nedošlo.

Raz v Bruseli som mala pre zmenu taký geografický zážitok, keď ma jeden pán v hoteli presviedčal, že Slovensko a Slovinsko je jedna a tá istá krajina. V Anglicku som sa tiež stretla s názorom, že si ľudia mysleli, že na Slovensku chodíme namiesto áut na somároch.

Takže keď v zahraničí povieš, že si zo Slovenska, nevedia kde to je?

Ani nie. Moja generácia vôbec nie, možno jeden zo 100. Skôr tie staršie generácie, ako sú naši rodičia alebo starí rodičia. Nemusíme však vešať hlavu, nie sme to len my. Už som zažila aj ľudí, ktorí nevedeli ani to, na ktorom kontinente je Nemecko alebo kde sa nachádza Belgicko.

Odporučila by si mladým ľuďom, vyskúšať si život v zahraničí?

Jednoznačne áno. Človek získa veľa nových skúseností a posunie ho to ďalej. Je pravda, že to nie je vždy ľahké, ale za pokus to určite stojí. Keď sa potom človek náhodou aj vráti na Slovensko, tak má už iný pohľad na svet a je skúsenejší.

Na čo by sa mali ľudia pred odchodom do Anglicka pripraviť? Okrem jazyka samozrejme.

V prvom rade treba kúpiť pršiplášť! Nezávisle od toho, v ktorom období sem človek plánuje ísť, pretože tu hrozí riziko dažďa aj keď je 30 stupňov a jasná obloha. Okrem formalít, ako znalosť jazyka alebo úspory pre začiatok, si ľudia musia uvedomiť a zmieriť sa s tým, že sa nestanú milionármi zo dňa na deň. Nájsť si robotu, nie je vždy jednoduché ani tu v Anglicku. Tiež to chce tréning chodenia po ľavej strane chodníku. (smiech)

Čítajte tiež:

FOTO: Zvolenský tréner Rudo v ROZHOVORE: Niekedy sa v posilke chytám za hlavu

FOTO: Mladý basketbalový talent: Zvolenčanka Marcela mieri do extraligy

Lucia (21) študuje v Británii, zahraničie si zamilovala
11
Galéria
Zdroj: Archív Lucia Koreňová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM