Nicole Regecová Šport

FOTO: Zvolenský naturálny kulturista v ROZHOVORE: Nie je to o objeme svalstva

Mladý kulturista zo Zvolena, Bohdan (21), sa venuje cvičeniu už niekoľko rokov. No nerobí to úplne bežným spôsobom. Študuje medicínu a svoje poznatky dokonale prepája s tréningom a stravovaním. Nepoužíva žiadne umelé či dopingové látky, a teda sa označuje za naturálneho kulturistu.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Zvolenský naturálny kulturista v ROZHOVORE: Nie je to o objeme svalstva
Zdroj: Archív Bohdana Longauera

Bohdan Longauer na sebe tvrdo pracuje a snaží sa dosahovať takzvanú kalogatiu – čo je ideál harmonického súladu a vyváženosti fyzickej a duševnej stránky človeka. Tento rok prvý krát absolvoval kulturistické súťaže, pričom je nominovaný na majstrovstvá sveta. V rozhovore prezradil, prečo sa svetového šampionátu nezúčastní či čo je v pretekaní podľa neho dôležité.

Kedy si začal s cvičením?

Osem rokov som plával, ale nemohol som byť špičkovým plavcom, lebo nemeriam 190 centimetrov. Tak som začal okolo 15-tky cvičiť v posilňovni. Spoznal som sa s Petrom Winklerom a on ma uviedol do tajov, predal mi svoje know how. Cvičí aktívne 35 rokov. Je niekoľkonásobný majster Európy, Slovenska aj vicemajster sveta. 11. júna bude znova súťažiť v Budapešti o titul Majstra Sveta. Veľmi mu držím palce.

Súčasne je môj veľmi dobrý kamarát, sparing a mentor v jednom. Celkovo zdieľame pohľad na estetiku a svet. Máme taký polo otcovský vzťah, niekedy mu vykám, inokedy tykám. Myslím, že patrí celkovo ku kulturistickej špičke na svete.

Ako vnímaš cvičenie?

Je to veľké sebazaprenie, ale aj endorfíny a radosť, kompenzácia duševnej práce – učenia. Všetky stravovacie hodnoty máš vypočítané. Vieš o tom, že musíš ísť štyri krát do týždňa cvičiť, tak ideš. Pre mňa to sebazaprenie nie je ťažké. Ale s tým musí človek žiť, mať to v sebe a viesť možno trochu asketický život. Mňa to baví. Úspech je aj v plánovaní jedla. Jesť často v menších dávkach, aby metabolizmus stále pracoval. Po každých troch hodinách si dať jedlo. Proste denne musím zjesť 2 300 až 2 400 kalórií.

Zaraďuješ sa medzi naturálnych kulturistov. Aký je rozdiel v natural a klasickej kulturistike?

To je ako by som porovnával slona s tigrom. Slon má veľký objem, je to masa svalov. Ale na tigrovi vidíš šľachy, ide o pohyb a eleganciu. Naturálna kulturistika je BIO produkt – bez farbív a umelých látok. Alebo sa to dá porovnať s antickými sochami, ale nejde o objem.

Robím kulturistiku, aj keď si myslím, že do tejto subkultúry nepatrím. Veľa kulturistov si zakladá na drsnom vzhľade a veľkom objeme, pre mňa často neproporčnom. Chcú tak dať najavo, že som bodybuilder a patrím do komunity. Ja sa nepovažujem za súčasť tejto komunity, aj keď v nej súťažím. Som naturálny kulturista, ale považujem sa skôr za atléta. Pretože môj tréning nie je len o cvičení. Chodím na korčule, bicykel či v zime na bežky.

Ako dopadla tvoja prvá súťaž?

Bola tohto roku v máji v Bratislave a skončil som na treťom mieste. Mal som dosť veľkú konkurenciu. Všetci mali pod 4% tuku a skvelý svalový rozvoj. Porazil som aj objemovo väčších súperov ako som ja. A to si málo ľudí uvedomuje, že nie všetko je o objeme, aj keď to vyzerá dobre, keď si v tričku. Ide o vystupovanie, držanie hlavy a ako na rozhodcov – to je dosť dôležité.

Čiže pózy pri súťaži sú náročné?

Jasné. Pózy rozhodujú o tom, kto bude víťaz a kto porazený. Pozerám si fotky a snažím sa nájsť tie, ktoré sa mi páčia. Na súťaži som videl aj oveľa väčší objem ako som ja, ale chalan sa postavil neprirodzene – dolámane. Zmenšil si svalový rozvoj. Ten sa porovnáva medzi pretekármi najviac. Pokiaľ na to nemáš oko alebo nevieš správne pózovať, tak sa vysoko neumiestniš.

Zo súťaže v Bratislave si bol nominovaný na majstrovstvá Slovenska. Ako si sa umiestnil tam?

Keď som postúpil na Slovensko, skončil som na piatom mieste. Čo je pre mňa veľký úspech, vzhľadom na prvú sezónu a to, že predo mnou boli úradujúci majster sveta, niekoľkí majstri Európy a Slovenska. Týmto umiestnením som sa nominoval na majstrovstvá sveta. Bohužiaľ, nemôžem ísť, lebo mám skúšku z anatómie. Študujem totiž zubné lekárstvo na Slovenskej zdravotníckej univerzite v Bratislave.

Pomáha ti štúdium pri tvojom tréningu?

Určite áno. Pretože pochopiť deje v organizme, je cesta k tomu, aby sa človek mohol dostať vyššie. Učiteľka fyziológie ma ocenila, že viem toho toľko o zažívacom trakte ako ona. Naozaj ma to potešilo. Je čudné, keď tréner vo fitness centre povie zákazníkovi, že toto sprav tak a toto tak, keď tomu zákazník nerozumie. Ak ti povie, jedz tvaroh každý večer a nepochopíš dôvod prečo. Nevieš, čo sa deje v tvojom tele a nebudeš to ani robiť správne a dlhodobo.

Ako vyzerá tvoja príprava pred súťažou?

Súťažný týždeň je veľmi náročný. Preteky bývajú v sobotu a prípravný týždeň teda začína v pondelok ráno. Tréningy sú dvojfázové. Prvé tri dni jem hovädzie mäso so zeleninou. Od štvrtku cukrujem a prijímam diuretický čaj a kávu. Vyvolá to efekt, že pretekár pôsobí plnším dojmom a stiahne ti podkožnú vodu.

Kým si človek neskúsil súťažnú prípravu, nevie čo to je. Je to náročné hlavne na psychiku a dôslednosť. Si na seba oveľa dôslednejší, pedantnejší a tvrdší – poriadne si vážiš jedlo. Nie je to pre slabé povahy. Viem, že niektorí chlapi aj plakali, pre silné kŕče alebo od hladu. A to boli veľkí chlapi…

Čo pre teba znamená cvičenie?

Cvičenie je anti stresová činnosť. Ale nie len o tom, že si dáš hodinový tréning vo fitku. Svaly buduješ mimo posilovne – v kuchyni. Hovorí sa, že cvičenie je 50% a strava 50%. Ja by som povedal, že strava je až 90% úspechu. Posil+novňa je pre mňa antistresová miestnosť. Samozrejme, rozmýšľam, ako si postavím správne tréning – všetky cviky.

Stíhaš pri štúdiu medicíny a cvičení aj nejaké diskotéky?

Nie, to ma absolútne nebaví. Zvyknem čítať knihy. Okrem toho študujem zubné lekárstvo, a to je pre mňa v živote číslo jedna.

Čítajte tiež:

Bojovník MMA zo Zvolena v ROZHOVORE: Bojím sa jedine prehry, nie bitky

Akčná zvolenská kaderníčka v ROZHOVORE: Chodím na strelnicu, jazdím na motorke a trénujem box!

FOTO: Mladý kulturista zo Zvolena zarezáva v telocvični aj v škole
10
Galéria
Zdroj: Archív Bohdana Longauera
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM