Alžbeta Paulíková Rôzne

Málo poznané fakty, čím si prešiel Zvolenský zámok: Dosky stropu slúžili na kúrenie, veža ako hnojisko!

Zvolenský zámok je krásnou ozdobou nášho mesta. Patrí medzi obľúbené historické miesta, ktoré radi navštevujú nielen Zvolenčania, ale aj turisti. Toto sú aj v našom meste iba málo poznané fakty, čo si kedysi tiež zažil a ako to v ňom vyzeralo.

Ilustračný obrázok k článku Málo poznané fakty, čím si prešiel Zvolenský zámok: Dosky stropu slúžili na kúrenie, veža ako hnojisko!
Zdroj: TASR

Len nedávno sme vám priniesli exkluzívne fotografie, ktoré zobrazujú ako vyzeralo naše mesto kedysi. Ako však väčšina historických budov v meste, aj Zvolenský zámok sa od svojho vzniku viackrát rekonštruoval a tým aj menil svoj vzhľad. Na Pamiatkovom úrade sme zisťovali, ako to kedysi vyzeralo na našom zámku a čo predchádzalo jeho rozsiahlej rekonštrukcii. Všetky informácie sme získali zo štúdie Martiny Orosovej s názvom Výskum a obnova hradnej architektúry v medzivojnovom období.

Chátrajúci zámok

Situácia okolo zámku bola vážna už v roku 1912. Bol zanedbaný a potreboval rekonštrukciu. Ako uvádza štúdia, v roku 1920 sa zišla komisia, ktorá konštatovala veľmi zanedbaný stav hlavných aj vedľajších budov a proces deštrukcie pokračoval najmä vďaka prítomnosti československého vojska, ktoré tam bolo ubytované.

„Postupne mizol strop nad prvým poschodím hlavnej budovy, ktorého dosky sa používali na kúrenie, rohová veža hlavnej budovy bola používaná ako hnojisko alebo kurník, v nevetraných pivniciach sa rozrástli huby štvorcentimetrovej hrúbky, fresky v bráne hlavnej budovy boli poškodené vojenskou kuchyňou postavenou pod nimi, ubytovaní úradníci a vojaci trpeli absenciou hygienických zariadení.“

Najakútnejším problémom podľa štúdie bolo vysťahovanie vojska, ktoré sa natiahlo až do roku 1922, kedy boli vojaci presťahovaní do drevených barakov. Následne sa do vyprázdnených miestností nasťahovali úrady. Situácia sa kolísala, postupovalo sa pomaly a v roku 1923 bolo rozhodnuté, že rekonštruovať sa nebude, budú vykonané len najnutnejšie opravy.

Ilegálne nasťahovaní nájomníci

Martina Orosová vo svojej práci uvádza, že stav hradu už bol taký narušený, že sa z neho postupne vysťahovali starí nájomníci. „Chudoba, ktorá obsadila byty úradníkov a sluhov, postupne rozoberala lešenie, ktoré nebolo vôbec použité.“ Napriek tomu bol objekt zámku stále obývaný. Ilegálne sa sem nasťahovali chudobní nájomníci, ktorých deti bez dozoru liezli po konštrukciách.

„Z bezpečnostných dôvodov bolo začiatkom roku 1936 odstránené lešenie. Do hradu sa medzitým sťahovalo čoraz viac nezamestnaných rodín,“ uvádza sa v štúdii Výskum a obnova hradnej architektúry v medzivojnovom období. Problémy s pitnou vodou a kanalizáciou hrozili dokonca vypuknutím epidémie.

A akými zmenami prešiel Zvolenský zámok od poslednej opravy v roku 1912 až do veľkej rekonštrukcie, ktorá sa uskutočnila po vojne? Ako uvádza Martina Orosová vo svojej práci, ak nepočítame provizórne zakrytie striech lepenkou, hrad bol zdokumentovaný, bol vyhotovený jeho model a projektová dokumentácia obnovy a postavené lešenie. „Tým sa celá aktivita okolo hradu aj skončila. No musíme priznať, že až socialistická pamiatková starostlivosť zachránila zámok pred ďalšou deštrukciou a našla mu aj vhodné využitie.“ Martina Orosová dodala, že obnova zámku pre potreby galérie sa uskutočnila až po vojne.

Môže vás zaujímať:

EXKLUZÍVNE: Takto si Zvolen pamätá len málokto. Doteraz nepublikované zábery z nášho mesta

Exkluzívna FOTO lahôdka z nášho mesta: Pozrite si, kam sa kedysi Zvolenčania chodievali kúpať

Zaujímavosti o zvolenskom gymnáziu, o ktorých možno ani netušíte: V takýchto budovách sa kedysi žiaci učili!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM