Stanislav Černák Kultúra

Galavečer, premiéra i vzácne jubileum: Pozrite, čo sa chystá v DJGT od novej sezóny

V súčasnosti majú prázdniny aj divadelníci, no my už teraz vieme, čo sa chystá v Divadle Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene od novej sezóny na doskách, ktoré znamenajú svet.

Ilustračný obrázok k článku Galavečer, premiéra i vzácne jubileum: Pozrite, čo sa chystá v DJGT od novej sezóny
Foto: Marcel Páleš / Zdroj: Dnes24.sk

Divadlo J.G. Tajovského vo Zvolene uviedlo v uplynulej, 66. divadelnej sezóne päť nových premiér a viacero pútavých podujatí. Návštevníci divadla sa však už dnes môžu tešiť na novú sezónu, ktorá prinesie nie len niekoľko premiér, ale aj množstvo zaujímavých podujatí.

Ako prezradila dramaturgička divadla Uršuľa Ferenčuková, v poradí už 67. sezónu otvorí 11. septembra 2015 galavečer MOTÝĽ. Ešte predtým môžu diváci navštíviť úspešnú komédiu minuloročných Zámockých hier zvolenských, Skrotenie zlej ženy, ktorá bude 8. septembra prvým predstavením novej sezóny.

Prvá premiéra je venovaná životnému jubileu herečky Anity Krepčárovej – Šafárikovej. Spolu so svojím manželom Štefanom Šafárikom stvárni príbeh veľkej lásky poprednej herečky moskovského divadla Oľgy Knipperovej a svetoznámeho spisovateľa, dramatika A. P. Čechova. Osud im doprial len pár rokov a v tých pár rokoch len pár okamihov bok po boku. Chorľavejúci Čechov sa liečil a tvoril na Kryme, Oľga hrala hlavné úlohy v Moskve. Vzdialenosť 1500 kilometrov pravidelne prekonávali ich ľúbostné listy. Hra vychádza práve z nich a z úryvkov Čechovových hier. Štúdiová inscenácia TEN OKAMIH PATRIL MNE bude mať premiéru dňa 23. októbra 2015.

Na aktuálny rok 2015 pripadá vzácne životné jubileum 90 rokov legendárneho zvolenského herca ANDREJA MOJŽIŠA. Pre jeho vernosť Zvolenu ho nazývali aj „človek, ktorý neodišiel“. Dňa 17. októbra sa uskutoční slávnostný večer na celoslovenskej úrovni, venovaný skromnému a pokornému bardovi divadelných dosiek a do života bude uvedená kniha, ktorú o ňom DJGT pripravuje.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM