Katarína Oravská Správy

GALÉRIA: Detva zažila návštevu na najvyššej úrovni. Pod Poľanu zavítal premiér Fico

Detva zažila návštevu na tej najvyššej úrovni. Pod Poľanu zavítali premiér Robert Fico a aj minister vnútra Robert Kaliňák.

Ilustračný obrázok k článku GALÉRIA: Detva zažila návštevu na najvyššej úrovni. Pod Poľanu zavítal premiér Fico
Zdroj: TASR

Detvianske klientske centrum, ktoré bolo pred niekoľkými týždňami otvorené ako jedno z prvých na Slovensku v rámci reformy verejnej správy ESO, navštívil premiér Robert Fico a minister vnútra Robert Kaliňák. Obaja po prehliadke jednotlivých pracovísk ocenili najmä to, že obyvatelia Podpoľania už nemusia chodiť kvôli niektorým agendám do 23 kilometrov vzdialeného Zvolena.

Šetria čas aj peniaze

„Čas a peniaze nešetria teraz len občania, ale aj štát. V prípade tohto klientskeho centra je to okolo 6000 eur ročne,“ povedal predseda vlády. Celkovo by podľa jeho slov za tri roky reforma ESO mala priniesť úsporu okolo 700 miliónov eur.

Ako ďalej odznelo na brífingu, aktuálne už na Slovensku pracuje 23 klientskych centier okresných úradov, desať je v štádiu prípravy.

„Našou ambíciou je, aby klientske centrum bolo v každom okrese,“ povedal Fico.

Podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka bude drvivá väčšina klientskych centier na slovenských okresných úradoch otvorená do konca tohto roka. Ako poznamenal, problémy s priestormi sú v Sobranciach, Vranove nad Topľou, v Martine a Bratislave. „Ja sa však najviac teším, že ľudia v okresoch, ktoré boli považované za akési druhoradé, budú mať možnosť rovnakého prístupu k administratíve, ako mali doteraz obyvatelia v krajských či väčších okresných mestách,“ zdôraznil.

Široké služby

Detvianske klientske centrum začalo skúšobne pracovať koncom uplynulého roka v budove Daňového úradu na Tajovského ulici ako jedno z prvých na Slovensku. Od začiatku roka poskytuje služby v celej svojej šírke.

Podľa prednostu Okresného úradu v Detve Juraja Bódiho v klientskom centre občan vybaví agendu katastra, životného prostredia, živnostenského podnikania, daňovú agendu, pozemkovú a lesnú, agendu cestnej dopravy a pozemných komunikácií a tiež môže využiť služby pre elektronický kontraktačný systém.

„V pôvodných priestoroch okresného úradu na Záhradnej ulici číslo 12 ostali len činnosti, ktoré občania priamo nevyužívajú, a to agenda krízového riadenia a priestupkového konania,“ pripomenul.

Čítajte tiež:
Tvrdé slová Fica počas návštevy v kraji: Z tohto sa Kotleba tešiť nebude!

Rozhodnutia z rokovania vlády už prenikli von: Do nášho regiónu potečú milióny eur

Fico sa pod Urpínom rozhovoril o ceste R1: Aha, čo povedal premiér o jej predĺžení z Bystrice

Detva zažila návštevu na najvyššej úrovni
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM