Komunálne voľby

HLASUJTE: Kto by si mohol "vyboxovať" post župana BBSK? V hre je viacero zaujímavých mien

Kto by sa mohol objaviť v pomyselnom „ringu“ a zabojovať o pozíciu predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja? V hre je viacero mien.

Ilustračný obrázok k článku HLASUJTE: Kto by si mohol "vyboxovať" post župana BBSK? V hre je viacero zaujímavých mien
Zdroj: Dnes24.sk

Na jeseň tohto roku budeme po prvýkrát voliť županov, primátorov, starostov, ako aj miestnych a regionálnych poslancov v jeden deň. Podľa lehôt, ktoré stanovuje zákon, by tieto dvojkolové voľby mali byť 29. októbra. Termín vyhlási predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). Napohľad detail, no aj ten môže naraziť na nezhodu názorov v koalícii.

Voľby blízko sviatku

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková si myslí, že by bolo v prospech účasti, ak by sa nekonali počas víkendu, v ktorom budú ľudia chodiť na hroby svojich blízkych.

„Musí k tomu, samozrejme, byť včas legislatívny proces, ale nemyslím si, že by s tým mal byť zásadný problém,“ povedala počas stredajšieho (2. februára) rokovania vlády. „Vzhľadom na to, že ide o komunálne voľby a aká je rozcestovanosť ľudí na tieto sviatky, by to mohol byť problém,“ myslí si. V koalícii sa o konkrétnej právnej úprave podľa nej ešte nebavili.

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) si nemyslí, že by pre jeden dátum, ktorý sa im nepáči, mali meniť zákon. Jeho názor podľa vlastných slov nie je definitívny.

„Neštrngajme s tým. Nechajme to tak nastavené, ako to je,“ poznamenal Sulík. Podporil by dvojkolovú voľbu pri väčšinových typoch volieb. Tým pádom by sa v dvoch kolách mohli voliť predsedovia samosprávnych krajov, primátori a starostovia.

Naopak, minister financií SR a šéf OĽANO Igor Matovič je ochotný návrh na určenie skoršieho termínu jesenných volieb, podporiť. „Je to rozumný návrh,“ myslí si.

Napriek tomu, že času do volieb ostáva ešte pomerne veľa, už teraz sa začína špekulovať, kto by mohol kandidovať na župana. V hre sú viaceré mená. Kto by sa mohol objaviť v pomyselnom „ringu“ a zabojovať o pozíciu predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK)?

V hre sú známe mená

Prvým možným kandidátom na predsedu BBSK je Igor Kašper (Sme rodina), ktorý už stihol vyhlásiť, že to zvažuje. V minulosti už kandidoval a spoluprácu nevylúčil so žiadnou politickou stranou.

Ďalšou možnosťou je aj opätovná obhajoba súčasného predsedu kraja Jána Luntera (NEKA) prípadne jeho syna Ondreja Luntera (NEKA), podpredsedu BBSK, ktorí sa ku svojej kandidatúre zatiaľ nevyjadrili.

Ján Lunter po víťazstve vo voľbách v roku 2017 najskôr splnomocnil práve svojho syna Ondreja Luntera na niektoré úkony a neskôr ho navrhol zastupiteľstvu BBSK do funkcie podpredsedu BBSK.

Čo sociálni demokrati?

Otázne je, ako sa k voľbám postavia sociálni demokrati, či postavia vlastného kandidáta, alebo sa rozhodnú pre podporu. Strana SMER–SD by mohla do hry vsadiť svojho krajského predsedu Jozefa Ježíka (SMER-SD). No práve SMER-SD už v minulosti viackrát prekvapil.

V župných voľbách 2017 svoju podporu vyslovil práve súčasnému predsedovi BBSK Jánovi Lunterovi. V iných prípadoch siahla po lekároch a známych osobnostiach, akými boli napríklad Ján Nosko (NEKA), ktorému vyslovila podporu vo voľbách za primátora mesta Banská Bystrica.

Ak by sa mal opakovať scenár, že by to mala byť známa osobnosť, ktorá má blízko k zdravotníctvu, vychádza to aj na Miriam Lapuníkovú. Tá momentálne stojí na čele Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta a niekoľkokrát ju priviedla na prvé priečky v rôznych aspektoch. V minulosti sa však nákupom lôžok, či jej rekonštrukciou, chválil aj vtedajší premiér Peter Pellegrini, ktorý sa ale od strany SMER-SD odčlenil a založil novú sociálno-demokratickú stranu HLAS-SD. Tá už od svojho vzniku obsadzuje prvé priečky v prieskumoch a je logické, že ako potencionálneho lídra vo voľbách ju budú oslovovať aj ďalšie zoskupenia. Nemusia to pritom byť striktne strany „naľavo“ ani „napravo“.

A práve strana HLAS-SD disponuje taktiež pozíciou podpredsedu BBSK, ktorú zastáva rovno jej krajský predseda Roman Malatinec (HLAS-SD). Hlas by však mohol zvažovať postaviť aj ženského kandidáta – bývalú ministerku kultúry a poslankyňu Národnej rady Ľubicu Laššákovú (HLAS-SD). Nakoľko sa ale strana snaží odlíšiť svojim omladzovacím postojom, či predstavovaním nových tvárí, mohla by vsadiť aj na mladú krv – inovátora, zakladajúceho člena strany a zakladateľa o.z. Moje Slovensko Martina Pechovského (HLAS-SD), ktorého je čím viac vidieť na internete.

Zabojujú aj poslanci?

Predchádzajúce voľby ukázali, že o pozíciu predsedu samosprávneho kraja často usilujú aj poslanci Národnej rady Slovenskej republiky, čo zákon v tomto prípade nevylučuje. Záujem o post tak môže opätovne prejaviť aj bývalý župan Marián Kotleba (Kotleba – ĽSNS), prípadne odídenec z jeho strany Miroslav Suja (Republika).Čo však zákon vylučuje je kandidatúra napríklad štátneho tajomníka. A práve post štátneho tajomníka MZV SR zastáva kandidát z predchádzajúcich župných volieb v roku 2017 Martin Klus (SaS). Predpokladajme teda, že strana SaS sa k niekomu pripojí, no možno prekvapia iným kandidátom, napríklad krajským predsedom Radovanom Slobodom (SaS), ktorý je mediálne aktívny.

V meste pod Urpínom však netreba tiež zabúdať na osobnosti ako sú Stanislav Mičev (Solidarita – hnutie pracujúcej chudoby), bývalý riaditeľ Múzea SNP, prípadne bývalý župan, primátor mesta Zvolen a poslanec Európskeho parlamentu Vladimír Maňka.

Keby sa voľby do VÚC konali zajtra, komu by ste dali svoj hlas vy?

Všetky mená, ktoré sú v článku spomenuté, sú len úvahou o možných uchádzačoch na post župana. Oficiálnu kandidatúru k dátumu vydania tohto článku neoznámil nikto z nich. Pre viac informácií k jesenným voľbám sledujte kategóriu komunálne voľby.

Hlasovanie prebiehalo v čase od 05.02.2022 do 10.02.2022 do 21.00 hod. Výsledky nájdete TU.

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM